Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi kunne tatt imot flere flyktninger

Forfatter Ari Behn mener Norge kunne tatt imot 10.000 flyktninger fra Syria. I sin nye bok kobler han asyldebatten og traumene etter terroren på Utøya.

– Det er helt klart en kommentar til den norske debatten om innvandring, sier Ari Behn om fortellingen «Stein og skygge». Den finnes i novelle-samlingen han gir ut på Kolon forlag. Boka kommer i slutten av september.

Novellen «Stein og skygge» handler om en asylsøker. Asylsøkeren skal sendes ut med tvang. Han er på rømmen sammen med en av dem som var på Utøya 22. juli 2011. Da ble øya angrepet av terroristen Anders Behring Breivik.

– Jeg er glad for at Norge skal ta imot i hvert fall 8.000 flyktninger. Jeg synes vi kunne ta imot 10.000. Det er et utrolig lavt tall, mener han.

Forfatteren er ikke i tvil om at Norge vil klare å ta imot så mange flyktninger fra borgerkrigen i Syria.

– Det må vi klare og det skal vi klare, sier han. Dermed sier han også at han har skrevet en politisk fortelling.

– Men jeg prøvd å tenke på hvilke spørsmål jeg stiller. I respekt for de pårørende og i forhold til alt som har skjedd etterpå, sier Behn.

Han forteller at han lenge har forsøkt å skrive om terrorangrepene 22. juli.

– Det skremte oss alle. Jeg opplevde den tiden som utrolig mørk og vanskelig. Det preger meg også, sier han.

Også de andre novellene i samlingen er knyttet til steder han har besøkt og ting han har opplevd. Boka heter «Døden er en avsporing».

Tirsdag ble boka vist fram på forlaget Kolon. Da leste Behn fra novellen «Tiger i hagen». Den handler om en mann som bor i London sammen med sin kone og døtre. Kona er på reise i New York i USA. Da hører mannen brått tigerbrøl i hagen.

Behn sier at nettopp denne historien er tett på det han selv har opplevd. Og at tigeren – støyen – trolig har blitt med ham hjem fra London i Storbritannia.

– Vi har alle en tiger, eller demoner, i oss. Jeg tror det er vanskelig å bli kvitt den tigeren, smiler han.

Behn sier at hans liv som kjent skaper problemer for ham som forfatter. Han er også gift med prinsesse Märtha Louise.

– Jeg opplever jo det at jeg skygger for tekstene mine. Det har hele tiden vært en utfordring for meg å komme unna det, sier han. Han håper likevel leserne klarer å tolke fortellingene uten å tenke på ham. Og kjenne seg igjen i dem.

– Jeg håper at tekstene er klokere enn meg, sier Behn.

Det er i år 16 år siden forfatteren kom med novellesamlingen «Trist som faen». Den ble gitt ut på samme forlag.

LES OGSÅ: Ari Behn på grensen