Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Gatekunst på sykehus:

– Vi redder ikke liv, men kan gi noe positivt

Er det å male en barne-avdeling på et sykehus «en nødvendig reise»? – Jeg var på nippet til ikke å dra. Men så innså jeg hvor viktig dette var.

Det sier Frode Skaren. Han er trebarnsfar og gatekunstner. Han maler under navnet Uglylogo. Hjemstedet hans, Kvinesdal, har nesten ikke hatt noe korona-smitte. Likevel reiste han derfra til Lørenskog. Han skulle på barneavdelingen på Akershus universitetssykehus.

– Jeg satt der nede på bygda og leste om hvor skummel smitte-situasjonen var i Oslo-området, sier Skaren.

Den neste uken bor han i en egen sykehus-leilighet. Han skal teste seg for korona før han reiser hjem igjen.

Når oppdraget er ferdig, vil over førti fargerike figurer pryde veggene på sykehuset. På denne avdelingen er blant annet barn med kreft, og barn som skal operere.

– Vi redder ikke liv, men det er noe positivt vi kan bidra med. Det sier James Finucane. Han er kurator i Oslo Street Art. Det var de som fikk forespørselen fra barneavdelingen. Han tenkte det ville passe med Frode Skarens humoristiske gatekunst.

– Kanskje kan vi redde et øyeblikk, foreslår Skaren. Han er i ferd med å skisse opp geometriske figurer til det første sengerommet han jobber med.

Else Andresen er avdelingsleder på barneavdelingen. Hun er overbevist om at kunst er viktig. Det var hun som kontaktet Finucane, da avdelingen hadde ekstra midler å bruke.

– Bilder, farger og figurer fenger barn. Det kan gjøre miljøet litt mindre skummelt. Det kan gi en avledning fra smerte og redsel.

Med bilder på veggen, kan det også bli lettere å kommunisere med barna, sier hun.

– På det gamle sykehuset hadde vi en vegg dekorert av en skoleklasse. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg trillet barn opp og ned langs den veggen. Det var for å avlaste foreldrene og avlede. Vi begynte med å snakke om hva vi så, forteller sykepleieren.

Men i det «nye» sykehusbygget til Ahus, er veggene fremdeles veldig hvite. Bygget sto klart for mer enn ti år siden. Else Andresen forteller til NTB at hun ønsket seg mer farger. Men også «noe som kunne fenge store og små». For barneavdelingen rommer pasienter fra 9 til 18 år.

– Det er ikke så gøy å være 17 år og ligge på sykehus omgitt av Fantorangen og delfiner, sier hun med et lite smil.

Derfor kontaktet hun sykehusets ungdomsråd. Gruppa består av unge med erfaring fra det å være syk. De likte ideen med street art. Tanken bak er at karakterens form og farge vil treffe de minste. De større pasientene vil like humor og uttrykket deres.

– Jeg tror de vil skape en god stemning, sier Else Andresen. Hun vil gjerne muntre opp unge pasienter. Under pandemien kan de ikke få besøk av søsken eller venner.

James Finucane i Oslo Street Art, sier at oppraget er ekstra nødvendig akkurat nå.

– Det har vært et utrolig dystert år. Denne vinteren kommer til å bli spesielt tøff med stadig strengere tiltak. På toppen av dette vil noen barn befinne seg på sykehuset ved juletider. Det minste vi kan gjøre er å gi pasienter og ansatte noe å smile om. Det kan de få i form av Frodes fargerike karaktererer, sier Finucane til NTB.

Samtidig sier han at det også er viktig å støtte kunstnerne under pandemien.

– Kulturbransjen er hardt rammet, og har lidd mye.

Frode «Uglylogo» Skaren skapte de fargerike figurene spesielt for barneavdelingen på Ahus. Han skal male – ikke spraye – dem på veggene.

– Jeg bruker rull og pensel og er dermed ikke den typiske street-artisten, sier Skaren. Etter å ha studert visuell kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo, flyttet han hjem til Kvinesdal. Der har han et studio i en ombygd låve.

– Jeg jobber mest som illustratør, og lager positive og glade karakterer, sier han.