Kultur

Vi vil ha seriemordere

I stadig flere krimbøker herjer seriemordere. De skumle bøkene lar folk øve på å takle frykt uten å få panikk, tror psykolog.

Det er blitt mindre vanlig med bøker og serier der det bare skjer ett drap. Nå dreper morderen gjerne flere personer. Han eller hun dreper på forskjellige steder, og det går gjerne flere dager eller uker mellom hver gang. Ingen vet når morderen slår til igjen.

Til tross for at vi kaster oss over slike bøker, er det lite sannsynlig at vi blir utsatt for en seriemorder i virkeligheten. De som blir drept, drepes oftest av folk de kjenner godt.

I USA mener politibyrået FBI at mindre enn én prosent av alle drap gjøres av en seriemorder. I Norge har vi knapt opplevd mordere som dreper mange over tid. Det skriver nettsiden forskning.no.

LES MER HER: Kjærlighet og miljøkrise

Ingunn Skre er førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Tromsø. Hun sier at de som helst vil lese om seriemordere, trolig ønsker å oppleve sterke følelser. De vil ha et «kick» i hverdagen og ønsker mye spenning. Psykologen tror at å lese slike bøker er en ufarlig måte å venne seg til skikkelig frykt på.

– Du kan øve deg på å føle frykt og på hvordan du skal takle det uten å få panikk. I tillegg har ofte ungdom behov for å sjekke hvor mye frykt de takler. De ser gjerne skrekkfilmer, sier Skre til Klar Tale.

Hun sier at mordere virker fremmede, frastøtende og umenneskelige. Derfor forsøker vi gjerne å forstå hvorfor personen er slik.

– Etter terror-angrepene 22. juli 2011 så folk for seg drapsmannen som et monster. En person som var ond. Jeg tror mange var forbauset da de oppdaget at han var en ganske mislykket person som hadde hatt problemer siden han var liten, sier Skre.

LES MER HER: Vi elsker krim-bøker

I krimbøkene blir skurken oftest tatt eller dør til slutt.

– Da kan folk tenke at det trolig går bra hvis det skjer noe med dem selv i virkeligheten, sier Skre.

Selv er hun glad i krim, men liker best bøkene med bare ett drap.

– Jeg synes bøker med seriemordere er kjedelige. Det blir mest mulig blod og gørr. Jeg liker best at de har psykologiske skildringer og er skrevet på en måte som overbeviser meg, sier Skre.

Siste utgave

På forsiden nå