Kultur

Vikinger er fortsatt kult

Vikingene voldtok og drepte for 1.000 år siden. Nå lar vi oss gjerne underholde av dem.

To nordmenn jobbet med en idé i ti år. De ville lage en animasjonsserie om vikinger. Nå skjer det store ting. Nordmennene får hjelp av selveste Disney.

– Vikingene kunne mer enn å plyndre og slåss. De kunne være ganske morsomme også. Vi er solte av å kunne vise verden dette, sier Gisle Normann Melhus i en pressemelding. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Han er med og skaper serien.

Serien heter «Vikingskolen». Vikingbarna Erik, Ylva og Arni er hovedpersoner. De går på verdens eneste vikingskole. Serien skal kunne ses i hele verden.

– Det er godt å endelig komme i gang. Jeg håper at en norsk TV-kanal kjøper rettighetene til å vise serien. Da får de virkelige vikingene sett den, sier Frederick Peter Nicolai Howard. Han er den andre skaperen.

Den norske humorserien «Vikingane» ble spilt inn både på norsk og engelsk. Den ble godt likt. Avisa The Guardian mente det var den 29. beste TV-serien i fjor.

Den engelske versjonen ble vist på strømme-kanalen Netflix. Fansen venter spent på tredje sesong.

Det kan være vanskelig å lage TV-serier om vikinger. Det oppdaget de som laget «Vikings». Kritikere lo godt i 2013. Handlingen i TV-serien foregår på 800-tallet. I en episode skulle vikingene til en by. Der så de en norsk stavkirke ligge høyt oppe. I virkeligheten ble ikke vikingene kristne før lenge etterpå. Det fantes ikke slike kirker på den tiden.

– Dette ble helt latterlig, sa professor Jan Ragnar Hagland til avisa Aftenposten.

Feilen har ikke påvirket TV-serien så mye. Den er fortsatt godt likt med karakter 8,6 av 10 på nettstedet imdb.com. Nesten 300.000 personer har sagt sin mening om «Vikings». Sjette sesong av dramaet kommer trolig til neste år, ifølge avisa Express.

En viking var en handelsmann eller en kriger fra Norden. De plyndret og drev med handel andre steder i verden. Vikingtiden regnes mellom år 800 til år 1050. Vikingene er kjent for å være tøffe og brutale. Men de var også dyktige til å bygge skip.

Også russerne har laget sin egen vikingfilm. I 2016 kom filmen «Viking». Det ble den tredje dyreste russiske filmen noen gang, ifølge nettstedet Wikipedia. Ikke alle kritikerne var like begeistret. Men president Vladimir Putin likte den.

– Jeg ser den gjerne igjen, sa han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå