Kultur

Vikinger i dress

En ny teatergruppe vil fortelle Norges historie i dress. Først ut er vikingtiden.

Fem velkledde herrer vil fortelle Norges historie på en ny, spenstig og menneskelig måte. De har som mål å være som et hyggelig band.

Alle fem er erfarne folk fra teatret. De går fra jobb på forskjellige teatre til å drive for seg selv. 26. mai er det premiere på gruppa StatsTeatrets første forestilling på Rogaland Teater. Den heter «1066 – Slaget ved Stamford Bridge». Senere i år skal stykket også spilles på Piltingsrud Gard i Valdres og på Christiania Teater i Oslo. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi liker å se på oss selv som et band, gjerne et danseband. Vi vil lage hyggelig teater. Det skal ikke være vanskelig å forstå. Målet er å lage ti forestillinger. Alle skal være knyttet til et årstall i norsk historie. Det sier kunstnerisk leder Yngve Sundvor til NTB.

Sundvor har med seg de fire skuespillerne Gard B. Eidsvold, Kim Sørensen, Cato Skimten Storengen og Per Kjerstad.

– Vi kommer til å ta inn andre folk på nye stykker. Men minst to av de faste fem medlemmene av bandet kommer til å være med, sier Sundvor.

Alle medlemmene av gruppa stiller i dress. Det kommer til å gjøre i alle forestillingene. Det blir lite kulisser og rekvisitter. Meningen er at gruppa skal kunne dra på tur på kort varsel. De skal kunne ta med seg alt de trenger i fire kofferter.

– Vi trenger ingen stor turnébuss. Vi kan spille hvor det måtte være, i en leilighet, på en låve. Det er bare å ringe, sier Sundvor.

I dette første teaterstykket er handlingen hentet fra slutten av vikingtiden. Publikum blir tatt med til dagene før slaget ved Stamford Bridge i 1066. Sundvor har skrevet manus. Han har utviklet det videre sammen med de andre.

– Vi møter Harald Hardråde. Han er veldig deprimert. Hans sønn Olav sliter med vekten og et alvorlig forhold til Gud. Vi møter også dikteren Tjodolv. Han drømmer om å skrive en bestselger i en verden av folk som ikke kan lese. Den engelske jarlen Toste er også med. Han sliter sosialt og har et mulig problem med rus, sier Sundvor.

Alle skuespillerne har jobbet med regissør Yngve Sundvor tidligere. Noen av dem har spilt mot hverandre. Ideen var å samle folk med samme idé om hva teater skal være. De er fem karer som liker å jobbe sammen. Og det er her dette med band kommer inn. Sundvor sammenligner det vanlige teatret med et stort orkester. Der er det vanskeligere å bli enig om hvordan hver forestilling skal være. Da er det enklere med et lite band.

– Håpet er at flere kommer til å gjøre som oss, sier Sundvor.

StatsTeatret har planer om å lage et stykke i året i ti år framover. Da har de tatt for seg ti årstall i perioden 1066 til 2066.

– Vi kommer til å ta et framtidsfarvel med 2066, sier Sundvor.

Forutsetningen for å få det til, er at det kommer inn nok penger. Sundvor kunne ønske å få penger fra en rik person. Men han må nok bruke tid på mange søknader. Kulturrådet har gitt 700.000 kroner i støtte til denne første produksjonen.

Neste produksjon kommer til å ta for seg året 1349. Da kom sykdommen svartedauden til Europa.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå