Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vikinger på film, TV og internett

Vikinger er populære på film, TV og i bøker. Nå kommer et nytt viking-nettsted.

Vikinger er det nye store, mener Per Arne Drangsholt. Han skriver for det nye nettmagasinet «The Happy Viking». Nettstedet skal samle saker om vikinger fra nyere filmer, bøker og TV-serier. Men også dele informasjon om forskning og viktige funn.

– For bare ett par år tilbake skrev mediene nesten ingenting om vikingtiden. Men dette er nå snudd helt om, sier Drangsholt.

Og han har rett. Vikinger er populære. Actionserien «The Vikings» har blitt en kjempesuksess på kanalen History Channel. Mange nordmenn så serien «Vikings» på kanalen BBC rundt påske.

Det blir også laget filmer om vikinger. Mange venter spent på regissør Hans Petter Molands film «Røde orm».

– Vi skal for fanden lage en vikingfilm! Mange har laget vikingfilmer før, men vi skal lage den første vikingfilmen noensinne som er god, sier den danske produsenten Peter Aalbæk Jensen til Dagsavisen.

Jensen er på filmfestivalen i Cannes i Frankrike. Der fortalte han at Moland skulle regissere filmen. Og at skuespilleren Stellan Skarsgård kan få en rolle.

Også bøker om vikingene treffer blink. Jan Ove Ekeberg og Eir Aas Jacobsens ga ut barneboka «Vilja Viking-jente – De røde bjørnene» i vår. I fjor ga Kim Hjardar og Vegard Vike ut boka «Vikinger i krig». Hjardar ga også ut boka «Vikingenes historie i kart, tekst og bilder». Alle bøkene solgte bra.

Innholdet i filmene, bøkene og TV-seriene er ikke alltid helt riktig. Men de er med på å gjøre folk interesserte i vikingtiden, mener Drangsholt.

– Folk ser «Thor»-filmene, men etterpå prøver de å finne ut hvordan mytologien egentlig var. Og hvordan vikingene egentlig levde. Dette melder de blant annet om på vikingmuseet i Borg i Lofoten. Der er turistene er veldig opptatte av å finne historiske fakta og riktig kunnskap, sier Drangsholt.