Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Vikings»-Lagertha liker å slåss

TV-serien «Vikings» handler ikke bare om de skjeggete vikingene Ragnar Lothbrok og Floki. I fjerde sesong får seerne se mer av tøffe Lagertha.

Lagertha i TV-serien «Vikings» er en av TV-verdenens tøffeste damer. Sammen med blant andre Brienne of Tarth i «Game of Thrones» er hun en av flere kvinnelige heltinner på TV-skjermen akkurat nå.

 «Vikings» handler om Ragnar Lodbrok, broren Rollo, båtbyggeren Floki og skjoldmøyen Lagertha. Handlingen skjer i vikingtiden på 800-tallet nord i Europa. I virkeligheten spilles store deler av «Vikings» inn i et studio i Irland. Der har de laget vikingbyen Kattegat.

 Skuespiller Katheryn Winnick har rollen som Lagertha. Og Winnick er ikke bare tøff på TV-skjermen. Hun er utdannet livvakt og kan mye om kampsport. I «Vikings» spiller hun tøff skjoldmøy. En skjoldmøy var en kvinne som kriget sammen med menn, ifølge norrøn litteratur.

Lagertha er med i flere krigsscener i den fjerde sesongen.

– Jeg synes det er stilig. Jeg vokste opp som guttejente og er vant til å slåss, så det er moro å få gjøre det foran kamera også, sier Katheryn Winnick.

Hun er faktisk utdannet livvakt og begynte å trene karate allerede som sjuåring. Men de ferdighetene får hun ikke akkurat brukt i «Vikings».

– Det er jo en annen type slåssing her, sier hun. Og forteller at hun kjenner seg godt igjen i Lagertha-rollen.

– Lagertha har en sterk vilje, hun er en kriger og vil gjøre det som føles riktig. Hun sier det hun mener og er lojal, forteller Winnick.

 I serien var Lagertha tidligere kona til vikingen Ragnar Lodbrok. Begge rollene er laget fra historier om vikinger som virkelig har levd. Og som gjorde livet surt for både engelskmenn og franskmenn. Men Winnick fant lite informasjon om Lagertha før serien startet.

– Nå er det plutselig mye mer å lese om henne på nettet, ettersom serien er blitt en suksess, sier hun.