Kultur

Vil få gutta til å lese

Spenning må til, hvis vi vil få gutter til å lese mer. Det mener forfatter Arne Svingen.

Forfatter Arne Svingen er aktuell med boka «Man dør litt hver dag». Det er en spennings-bok for ungdom.

– De fleste bøker for ungdom er enten fantasy-romaner, eller bøker der død og kjærlighet er stikkord, sier Arne Svingen.

Han ville skrive en kriminalroman for ungdom. Det passer godt inn i hans prosjekt: Å få gutter til å bli mer interesserte i bøker.

– De aller fleste blir mer negative til bøker når de begynner på ungdomsskolen. Det er viktig at bøkene vi tilbyr dem, ser tøffe ut, og ikke er for vanskelige. Guttene er ofte litt dårligere enn jentene til å lese. Men de vil jo ikke ha en barnsligere bok.

Når man skal lære seg ting, er man nødt til å lese mye. Derfor er vi nødt til å få guttene med, mener Svingen.

– Flere gutter enn jenter slutter på videregående eller på universitetet før de har fullført. Det handler trolig mye om hvor gode de er til å lese, sier Svingen videre til NTB.

Mange foreldre kjøper dataspill med høy aldersgrense. De lar ungene se skumle filmer. Men når det handler om bøker, blir de veldig moralske. De skal ha noe nyttig eller velkjent. Det er merkelig, mener Svingen.

– De velger aller helst klassikere. Eller bøker de kjenner godt, sier han.

Han husker hvor viktig det var med spenning i bøkene han leste. Roald Dahls bøker ble fort favoritter. Det samme ble romaner om cowboyer.

– Unger tåler en god dose skrekk og gru, sier forfatteren.

Han har skrevet mye grøss og gru til unge lesere tidligere. Blant annet i serien «Svingens mørke verden». Bøkene har fengende titler, som «Den onde læreren», «Ondskapens kjeller» og «Bødlene på kirkegården».

– De aller fleste har tid til å lese litt på senga. Men da må det være noe som er spennende. Kjeder man seg, skal man legge boka bort. Ja, det synes jeg faktisk, sier Svingen.

– Du skal jakte på den boka som er så spennende at du gleder deg til å legge deg.

Med «Man dør litt hver dag» har Svingen gjort det skumleste av alt: Han lar den unge hovedpersonen bli overfalt hjemme i sitt eget hus.

Inntrengeren prøver å få Aksel hengt. Men Aksel klarer å rømme. Han finner snart ut at noe forferdelig må ha skjedd med to av kompisene hans. Enda ingen av dem er kriminelle. Eller har noen skumle venner.

– Ungdom liker å teste grenser. Også når det gjelder hva de tør lese. Og vi skal la dem prøve seg, mener Svingen.

Han drar ofte på grunnskolebesøk med bøkene sine. Da prøver han å finne ut hvorfor en del elever slutter å lese når de begynner på ungdomsskolen.

– På barneskolen er elevene utrolig engasjert i bøker. Men det er en helt annen stemning når du kommer til ungdomsskolen. Da er det ikke lenger tøft å lese bøker, sier forfatteren.

Det gjelder for flere gutter enn jenter. Guttene forteller at de synes bøkene er for barnslige, for kompliserte eller bare rett og slett kjedelige.

– Men tar du dem på alvor, og forteller dem om bøker som trigger dem på en helt annen måte, så kan jeg love deg at det ikke er umulig å vekke lysten til å lese, mener Svingen.

Han legger til:

– Ungdom er som oss voksne. De vil bli underholdt! De liker spenning og action.

Siste utgave

På forsiden nå