Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha slutt på gratis bibliotek

Folk i Oslo kan måtte betale for å bruke biblioteket. Det er hvis Fremskrittspartiet (Frp) får det som de vil.

Stadig flere bruker bibliotekene. Der kan folk låne blant annet bøker, lydbøker og filmer gratis. Men Fremskrittspartiet (Frp) i Oslo mener folk har råd til å betale for å bruke biblioteket. Derfor vil de at folk skal betale en avgift hvert år. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Christian Tybring-Gjedde er leder i Oslo Frp. Han er også på Stortinget for partiet. Han sier til Dagbladet at de ennå ikke har regnet ut hvor mye folk skal betale. Men partiet tenker seg rundt 200 eller 300 kroner i året.

– Ordningen med gratis biblioteker begynte for lenge siden. På den tiden hadde bare noen få mennesker råd til å kjøpe ei bok. Slik er det ikke lenger. Folk har fått bedre råd. De kan også finne mye informasjon på nett, sier Tybring-Gjedde.

Oslo Frp kan prøve å få Stortinget til å endre Bibliotek-loven. Oslo kommune kan også søke om å få et eget unntak fra loven. Det er hvis loven sier at bibliotekene må være gratis.

Bibliotekene i Oslo får 143 millioner kroner i støtte. Tybring-Gjedde mener avgiften vil vise folk at det koster mye penger å drive bibliotek.

Marianne Borgen er opprørt over forslaget. Hun er ordfører-kandidat i Oslo for Sosialistisk Venstreparti (SV).

– Dette vil særlig gå ut over alle barn og unge. De bruker biblioteket mye. Men også mange eldre bruker biblioteket som en møteplass. Å kreve betaling er veldig usosialt. Det vil ødelegge hele ordningen, sier hun til Dagbladet.

Hvert år låner folk over 25 millioner filmer, bøker, plater og andre ting, skriver avisa Aftenposten. Over halvparten av folk i Norge bruker bibliotekene. Kvinner er mer fornøyde med bibliotekene enn menn. Folk som stemmer på Venstre, SV og Senterpartiet bruker bibliotekene mest. De som stemmer på Frp, bruker bibliotekene minst. Det viser en undersøkelse som firmaet Sentio har laget for avisa Nationen.