Kultur

Vil komme først til månen

Kjell Aukrust skapte de folkekjære figurene fra Flåklypa. Nå skal de sendes til månen i ny film.

Oppfinner Reodor Felgen, Solan og Ludvig er tilbake på kino. Denne gangen skal gjengen til månen. Men de er nødt til å kjempe mot andre land for å komme først. Klarer de å redde Norges ære? Mye går galt.

«Månelyst i Flåklypa» er den tredje Flåklypa-filmen fra selskapet Maipo Film. I dag (søndag) er det festpremiere i Oslo. Resten av Norge kan se filmen 21. september.

LES OGSÅ: Disse norske filmene kan du se i høst

Flåklypa er egentlig et sted i Lom i Oppdal. Men du tenker kanskje først og fremst på de sjarmerende figurene som Kjell Aukrust skapte? Vi ble først kjent med dem i en avisspalte på 1950-tallet. Figurene bodde i fjellbygda Flåklypa. De mest kjente er Reodor Felgen, Solan og Ludvig.

Ivo Caprino laget senere dukkefilmen «Flåklypa Grand Prix». Den kom i 1975. Filmen ble populær og solgt til andre land.

Rasmus A. Sivertsen har laget den nye filmen om Flåklypa.

– Den norske staten betaler for turen til månen. Men staten har noen lumske planer. Det gjør turen vanskelig, sa Sivertsen til kanalen NRK. De skrev om innspillingen.

Sivertsen har jobbet med figurene i Flåklypa siden 2011. Det er hans tredje film om dem. Nå skal han ikke lage flere.

– Det blir litt rart. Jeg har jobbet med dem veldig lenge, sa han til NRK.

Skuespillerne Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle gir figurer i filmen stemmer. De snakker for Enkefru Stengelføhn-Glad og Vigfus Skonken.

– Det var gøy å få bli med i filmen. Enkefru Stengelføhn-Glad var en heltinne fra da jeg var barn, sier Hege Schøyen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Hun håper at figurene kommer seg til månen.

Den første Flåklypa-filmen het «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa». Nesten 900.000 nordmenn så filmen på kino. Det ble den mest sette filmen i 2013.

I 2015 kom filmen «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa».

Kari-Ann Grønsund gir stemme til Solan i den nyeste filmen. Trond Høvik snakker for Ludvig. Per Skjølsvik eier stemmen til Reodor Felgen.

Filmen er tillatt for alle, ifølge nettstedet Filmweb.

Siste utgave

På forsiden nå