Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil lage musikk for sjelen

Mari Boine vil vekk fra det trygge. Hun vil starte på nytt og lage musikk for sjelen.

– Jeg vil prøve å nå folk som kanskje ikke har turt å nærme seg meg før, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

I februar spilte samiske Mari Boine på musikk-festivalen byLarm. Det var «midt i beste sendetid», som hun kaller det. Der fikk hun trampeklapp av en sal fylt med unge mennesker.

Nå gir hun ut en dobbel samleplate. Der finnes sanger fra hele den 25 år lange plate-karrieren. Boine lot også unge lyttere få hjelpe til med å velge ut sanger.

– Det var et vanskelig valg. Så jeg inviterte venner og folk som ikke har hørt på meg før, til å være med på å lage en liste. Jeg syntes det var spesielt interessant å høre hva de unge likte, sier Boine. Hun innrømmer at hun ble overrasket:

– Særlig «Sáráhka Viina» ble likt av de unge. Det er en sang som ligner på joik. Det var de svært åpne for, forteller hun.

LES MER HER: Jazz i polarnatten

Fremdeles skaper Mari Boine overskrifter. Sist uke virket det som om hun «slutter» som folke-opplyser og talsperson for det samiske folk. Egentlig vil hun bare videre.

– Jeg liker å utfordre meg selv. Nå er det jeg holder på med så trygt at jeg vil gjøre noe nytt, sier hun.

For nå har Mari Boine for lengst sørget for å fornye samisk musikk. Hun har gjort den verdensberømt. Boine har mottatt en rekke priser. Hun er blitt professor i musikk-vitenskap, og hun er ridder av St. Olavs Orden.

Så nå vil hun synge på engelsk. Det røpet hun allerede i fjor.

– Jeg har skrevet halvparten av låtene. Men plata kommer ikke før om kanskje et par år. Etter det, har jeg lyst til å lage en CD på norsk. Jeg har to barnebarn, så hvorfor ikke en barneplate? sier hun.

Men først skal hun ut og spille. Da vil hun spille mange av sangene som kommer på jubileums-plata. Den har fått navnet «Áiggi Askkis», som betyr «I tidens favn».

Det doble albumet inneholder 30 låter. Både hennes mest kjente låter, og nye versjoner av noen sanger. Plata har også opptak fra konserter og en duett med Åge Aleksandersen, «Rosalita».

– Samlingen viser at jeg er ferdig med en epoke. Jeg har holdt på i 25 år som plateartist og i 30 år som artist. Nå trenger jeg en pause, og så har jeg lyst til å gjøre noe helt annet, forklarer hun.

LES MER HER: Spiller for Maria Amelie

Mari Boine er fascinert av historier. Den senere tiden har hun reist til Italia og til Baskerland. Hun har også vært hjemme i Nord-Norge.

– Det er så mye som kan fortelles. Jeg er fascinert av det levende livet. Det inspirerer meg. Når jeg synger i utlandet, oversetter jeg titlene til landets språk når jeg presenterer hver sang. I Finland sang jeg to vers på finsk. Jeg er jo vokst opp rett ved grensen.

Som godt voksen artist har Mari Boine gjort noen valg.

– Før var det så mye jeg ville si, og så mye jeg ville forandre. Jeg er over det nå, sier hun.

I dag har Mari Boine ett mål: Å lage musikk som ikke er overfladisk.

– Jeg vil lage musikk som gir sinn og sjel noe med innhold. Mat til sjelen, som en motvekt til alt det overfladiske, sier hun til NTB.

På en konsert i Stavanger for et par uker siden kom en mann bort til henne. Han sa «du tar oss med inn i rom hvor vi sjelden går». Det varmet Boines egen sjel, forteller hun.

– Det er dette jeg vil, og det trengs i en hektisk A4-verden som vår.

 

Her synger Mari Boine i vår:

11. mars – Rockefeller, Oslo

16. mars – Kulturhuset, Bodø

18. mars – Thorvalds, Nesna

19. mars – Byscenen, Trondheim

29. mars – Lofoten Kulturhus, Svolvær

30. mars – Vinterfestuka, Narvik

31. mars – Kulturhuset, Finnsnes