Kultur

Vil vite hva du gjør på hytta

Nordmenns hytteliv skal undersøkes.

Nordmenn elsker hytter. Det finnes over 420.000 av dem her til lands, ifølge Statistisk sentralbyrå. Mange nøyer seg ikke bare med å eie hytter i Norge. Nordmenn har over 11.000 hytter i Sverige.

– De fleste av oss har et forhold til hytta. Det finnes så mange historier der ute, sier Mari Stephansen til Klar Tale. Hun jobber med kommunikasjon i Den Norsk Turistforening (DNT).

Nå vil DNT vite hva du gjør på hytta. De vil ha dine hytteminner. Fyrer du i peisen og spiller kort? Eller har du kanskje en spesiell drøm om en hytte? Skjedde det en gang noe morsomt på din hytte?

– Bare du og jeg kunne sikkert kommet med mange minner hver, sier hun.

– Hvorfor vil dere vite hva folk gjør på hytta?

– Vi har lyst å samle sammen minnene. De viser hvordan vi bruker fritida vår på hytta. Svarene kan også brukes av forskere, sier hun.

En jury skal kåre de beste tekstene. Skrive-konkurransen er et samarbeid mellom DNT og Folkemuseet. Fristen er 1. januar 2018, og minnene skal deles på minner.no/tema/hytteliv. Der kan du også lese om andres hytteliv.

– Vi hører gjerne om utfordringer. Du kan gjerne fortelle om vei, vann og varme. Tekstene kan også ha tegninger eller fotografi, sier Helle Andresen i en pressemelding. Hun er med i juryen.

Hva er egentlig historien til hyttene? Ei hytte har som regel vært et lite og enkelt hus. De ble brukt som enkel overnatting før i tiden. Hytta er til og med nevnt i den norske nasjonalsangen. I dag bruker folk hytta i helger og ferier. Mange hytter har blitt store og dyre. Vi finner dem på fjellet og ved sjøen. I naturen finner folk roen.

Nordmenn brukte i snitt 49 dager i året på hytta. Det viser en undersøkelse fra 2015, ifølge avisa Dagens Næringsliv.

– Stadig flere hytter har innlagt vann og toalett. Det gjør at folk bruker hyttene mer, sa Bjørn Erik Øye til avisa. Han jobber i selskapet Prognosesenteret.

Folk er opptatt av spesielle vaner på hytta, tror Stephansen i DNT.

– For noen er det viktig å spise taco. For andre er det viktig å spille et spesielt spill. Eller hoppe fra taket når det er snø, sier hun.

– Det er jo morsomt, sier Stephansen.

Siste utgave

På forsiden nå