Kultur

Ville ha treåring som konge

Sommeren 1940 jobbet noen for å få tre år gamle prins Harald som konge i Norge. Det kommer fram i en ny bok.

Forfatter Tor Bomann-Larsen har gitt ut en ny bok om den norske kongefamilien, kong Harald og dronning Maud.

Boka heter «Svaret». Forfatteren fant mye ny informasjon om kongefamilien i 1940. Det var det året da tyskerne kom og tok makten i Norge.

Sterke krefter ville innsette tre år gamle prins Harald på Norges trone. Fra juni til september 1940 skjedde det mye i Norge rundt kongefamilien.

– Norge et tyskvennlig regime på plass. Da skjedde det mye, sa Bomann-Larsen torsdag. Det var da han presenterte sin nye bok. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Han fortalte at riksrådsmennene i Norge ønsket seg prins Harald som ny konge. Tre år gamle prins Harald var da i Sverige. Riksrådsmennene foreslo dette da kong Haakon og kronprins Olav hadde reist fra Norge. De var i London i Storbritannia.

– Det ble lagt et veldig press på kronprinsesse Märtha om å frigi prins Harald. Til slutt ga kong Haakon henne ordre om å dra ut, og lengst mulig bort. Det var til USA. Kongen var meget lettet da hun kom seg ut, fortalte Bomann-Larsen.

Forfatteren forteller om en politisk og svært engasjert kong Haakon. På pressekonferansen viste forfatteren fram noe svært viktig i norsk historie. Han kaller det det «det viktigste kladdepapiret i norsk historie». Bomann-Larsen har funnet det i Slottets arkiver. Det er et ark der kongen skriver for hånd at han sier nei til å abdisere. Han nektet å slutte som konge.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå