Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vinker farvel til skutene

... Men seilaset Tall Ships Races er ikke over. Snart er det byen Kristiansand sin tur.

Nær 60 skuter fra hele verden besøker Ålesund i Møre og Romsdal. I dag (lørdag) reiser de samlet. Da gjelder det å finne et godt sted å se dem fra.

Ålesund er i år vertsby for konkurransen Tall Ships Races. Seilaset arrangeres hvert år. I år startet skutene i Belfast i Nord-Irland. Så seglet de til Ålesund. Så er det byen Kristiansand i Vest-Agder sin tur. Seilaset slutter i Aalborg i Danmark. Hele seilaset varer én måned.

Det er en hyggelig tanke bak arrangementet. Det skal være med å utdanne unge mennesker. De kommer fra alle nasjoner, kulturer og religioner. De skal lære å seile.

Så er det noen byer som tar imot skipene når de kommer. I Ålesund har de feiret Tall Ship Races siden onsdag. De fikk blant annet besøk av verdens største seilskute, Sedov.

300 vanlige folk i Ålesund har vært med å hjulpet til. Ålesund har også store planer for den siste dagen av festen. Det blir aktiviteter for store og små. De skal vinke farvel til skutene. Så skal gruppa Vassendgutane spille til slutt.

I Kristiansand er de klare til å ta imot skutene. Der starter festen 25. juli. Det blir musikk og aktiviteter. Det dukker også opp sjørøvere.

Men det er ikke gratis å være vert for et så stort arrangement. At det ble dyrt fikk Måløy i Sogn og Fjordane oppleve i 2008. Kommunen fikk økonomiske problem etter skute-festen.