Kultur

Viser det beste av Disney

Walt Disney jobbet i 20 år for å få lage film av boka «Mary Poppins». Den nye filmen «Saving Mr. Banks» forteller hvordan det skjedde. Men flere mener filmen kun viser de beste sidene av Disney.

«Mary Poppins» hadde premiere i 1964. Amerikanske Walt Disney hadde jobbet i 20 år for å få lage filmen. Den nye filmen «Saving Mr. Banks» handler om hvordan «Mary Poppins» ble til.

«Saving Mr. Banks» handler om forfatteren Pamela Travers. Hun har skrevet den populære boka «Mary Poppins». Walt Disney vil lage film av den, men Travers nøler. I 1961 reiser hun motvillig til Los Angeles for å jobbe med manuset til filmen. Der møter hun Walt Disney. Filmen viser også deler av Travers barndom i Australia. Disse historiene kan forklare hvorfor boka er så viktig for henne. Og hvorfor hun lenge nektet Disney å lage filmen, skriver nettstedet nrk.no.

– Jeg følte et ansvar. Walt Disney har vært en viktig figur i livene våre, sier Tom Hanks, ifølge nyhetsbyrået NTB. Hanks har hovedrollen som Walt Disney.

Walt Disney ble født i 1901 og døde i 1966. Han startet selskapet Walt Disney Production. Disney er kjent for tegnefilmer med blant annet Mikke Mus, Donald Duck, Pinocchio og Snehvit. Til sammen fikk Disney 29 Oscar-priser for filmene sine.

Men flere skriver at den nye filmen bare viser det beste fra Disney. Og at han også hadde mange negative sider. Han var kjent både for å rase og gråte. I 1941 skal han ha angrepet flere arbeidere. De streiket ved studioet hans, skriver NTB.
Andre snakker om at parken Disney World har ødelagt miljøet.
– Ett selskap endret hele staten jeg bor i, har forfatter Carl Hiaasen tidligere skrevet.

Men selv om mange mener filmen ikke viser hele sannheten, er den også nominert til priser. Emma Thompson ble nominert til prisen Golden Globe for rollen som Pamela Travers.
– Alle på min alder klager over at det finnes ingen roller for kvinner. Men så kommer en av de beste rollene jeg noen gang har spilt, seilende. Det var et sånt manuskript der du leser første side og sier: «Jeg er med. Dere trenger ikke betale meg engang,» sier hun.

Den virkelige Pamela Travers var ikke like fornøyd med filmen. Hun likte deler av den så dårlig at hun nektet å selge andre bøker til Disney. Det skriver nettsiden filmweb.no.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå