Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Viser folks sorg da prinsessen døde

Ny film viser vanlige folks kjærlighet til prinsesse Diana. Og hvordan de sørget da hun døde.

Det er 20 år siden prinsesse Diana døde. Prinsessen var gift med prins Charles i Storbritannia fra 1981.

Diana var veldig populær og elsket av folket. Selv etter at hun og prins Charles skilte seg i 1996. De hadde barna prins William og prins Harry. Filmen «Diana and I» handler om vanlige folks sorg da prinsessen døde. Det skriver avisa The Guardian.

Prinsesse Diana døde brått i august 1997. Hun var i Paris sammen med kjæresten Dodi Al-Fayed. Der krasjet bilen de satt i mens den kjørte gjennom en tunell. Begge døde. Det gjorde også sjåføren deres.

Fotografer sloss om få de beste bildene av prinsessen. De fulgte henne nesten overalt. Også i Paris. En fotograf på motorsykkel skal ha fulgt bilen til Diana gjennom en tunell. Mange mener dette var grunnen til ulykken. Blant annet en britisk jury som jobbet med saken i nesten et halvt år. De mener sjåføren også er skyldig, ifølge kanalen NRK.

Prinsessens egentlige tittel var Diana, prinsessen av Wales. Likevel kalte alle henne prinsesse Diana. Også etter at hun skilte seg med prins Charles.

«Diana and I» er laget av kanalen BBC. Filmen handler om den første uken etter at Diana ble drept. Vi følger livene til fire vanlige mennesker. Ingen av dem hadde et personlig forhold til prinsessen. Likevel blir alle berørt av at hun dør. Alle på hver sin måte.

Nyheten om Dianas død skapte en stor sorg blant folk. Både i Storbritannia og i resten av verden. Vanlige folk sørget som om de kjente prinsessen personlig. Tusenvis av folk dro til hjemmet hennes med blomster.

Jeremy Brock har skrevet manuset til filmen. Han ble veldig interessert i hvordan Dianas død påvirket folk flest.

– Mange av oss kjente følelser vi sjelden får. Vi ble åpne for nye erfaringer. Jeg har ikke skrevet filmen som et minne. Filmen feirer hva det er å være menneske. På godt og vondt, sier Brock.

Dianas sønner fortalte nylig om sorgen da moren døde. Prins Harry var bare 13 år og prins William 15 år da hun døde. Prinsene har ikke snakket om det til mediene før.

– Det verste er sjokket. Selv om det har gått 20 år siden det med mamma, kjenner jeg fortsatt en følelse av sjokk, sier prins William i en dokumentar på BBC. Det skriver avisa VG.

Prins Harry fikk problemer på grunn av morens død. Han søkte ikke helsehjelp før han var 28 år. Da måtte han gå til psykolog i to år. Det sa han i et intervju med avisa The Telegraph.

Mange andre har laget film om Diana og hennes død. I denne filmen skal ikke la noen skuespillere spille Diana eller andre fra kongefamilien. Den skal bare følge livene til vanlige folk i uken etter.