Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

17. mai for demokratiet

La oss tenke over hva 17. mai egentlig handler om.

Hvor mange is skal du spise på 17. mai? spurte jeg datteren min. – Så mange jeg klarer, svarte hun. – Og jeg skal ha på meg bunad!

17. mai er Norges nasjonaldag. Vi feirer at vi fikk grunnloven. Barn over hele landet går i tog. Korps spiller. Vi veiver med flagg og roper hurra! Og selvsagt synger vi nasjonalsangen «Ja, vi elsker dette landet» og forsøker å huske alle versene.

Nasjonaldagen samler oss alle. Det første store barnetoget i Oslo ble arrangert av dikteren Bjørnstjerne Bjørnson og skolebestyrer Peter Qvam. I år er det 130 år siden også jentene fikk bli med i toget. Siden 1906 har kongefamilien tatt imot mylderet av festkledde barn i Oslo. På samme tid marsjerer barn over hele Norge. 

De yngste forbinder 17. mai med is, brus, sang og leven. For oss voksne er dagen en påminnelse: Vi bor i et demokrati. Gjennom valg kan vi påvirke hvilke saker politikerne skal jobbe med. Og hvilke politikere som skal få bestemme for oss. Det kan vi gjøre fordi vi bor i et fritt land, uten krig og konflikt. Det må vi aldri ta for gitt. 

Gratulerer med dagen!