Mening

Helse i hvert skritt

Mange nordmenn er syke over lang tid. Det koster mye for samfunnet. Folk må gjøre noe med helsa si. Det enkleste er å gå mer.

En telefon til jobb og hjemmedag på grunn av sykdom. Slik er situasjonen for de fleste av oss av og til. Men mange nordmenn er syke over lengre tid. Første kvartal i år var sykefraværet på 6,4 prosent. Det er høyt.

Noen mener de gode ordningene er årsaken. Som syk i en bedrift får du fortsatt betalt som vanlig. Men statens utgifter til slikt fravær blir større og større. I fjor var helseutgiftene på 642 milliarder kroner i året.

For å stanse utviklingen, må folk gjøre noe med helsa si. Det enkle er å bevege seg mer. Å gå gir raskt bedre helse. Det er fullt mulig å gå ett stopp ekstra til bussen. Du kan også konkurrere mot deg selv i skritt. Vil du ha større utfordringer, kan du bruke norsk natur. Du kan for eksempel gå på vidda med eventyreren Lars Monsen eller på topptur i Jotunheimen.

Men politikerne bør vurdere om igjen ordningene for når vi er syke. De er lett å misbruke for noen, men utrolig viktige for dem med sykdom som varer over lang tid. Ordningen bør både være bra for oss og samfunnet.

Mer fra Mening

På forsiden nå