Mening
Bildet viser Frp-leder Siv Jensen.

Jensens oppskrift for å vinne velgerne tilbake

Siv Jensen trekker Fremskrittspartiet ut av regjeringen. Slik vil hun gjøre partiet mer synlig for velgerne.

– Fremskrittspartiet (Frp) har sittet i regjering i seks og et halvt år. Vi har vunnet mange seiere. Men det siste året er partiene i regjering blitt grå og ugjenkjennelige, sa Siv Jensen på pressekonferansen mandag. Jensen leder Frp.

Mandag formiddag var Jensen også fortsatt finansminister. Nå forlater hun den jobben for å ta seg av partiet sitt. Frp går ut av regjeringen.

Å tape i Frps saker kostet for mye. Å styre sammen krever enighet mellom partiene.

Når partienes politikk er svært forskjellig på noen punkt, vil noen alltid tape. Frp ble sinte over saken om den norske kvinnen i IS-leiren i Syria og barna hennes. Familien er kommet til Norge, mot Frps vilje. Det vedtaket ble en sak for historien. Det ble det siste tapet Frp ville ta i regjeringen.

Jensen sa det ikke direkte, men budskapet var tydelig: Nok er nok. Derfor slutter Frp i regjeringen.

Så gjenstår det å se hvordan Frp skal vise seg fram i Stortinget. Det blir mer synlig hva slags politikk Frp egentlig ønsker. Det kan lokke Frp-velgerne tilbake.

Frps strategi kan også komme Venstre og Kristelig Folkeparti til gode. Venstre-leder Trine Skei Grandes valgløfte var en regjering uten Frp. Det løftet brøt hun, med store reaksjoner fra velgerne. Men nå har Venstre også sjansen. Regjeringen fortsetter med Venstre, Høyre og KrF. De styrer videre etter den gamle regjeringsavtalen.

Først i 2021 kommer det endelige svaret på om Siv Jensen og Frp valgte riktig. Da er det nytt valg. Det er velgerne som til slutt bestemmer om de fortsatt vil ha blågrønn politikk. Både i og utenfor regjering. Eller om de bytter ut Erna Solberg og hennes styring av landet.

Mer fra Mening

På forsiden nå