Mening
Bildet er av en murfasade på ei boligblokk.

Rasisme i det skjulte

Folk trenger tak over hodet. Men flere opplever at det er vanskelig å finne en bolig til leie. Noen blir nektet fordi de snakker andre språk enn norsk, eller har utenlandsk navn.

Et hjem skal være mer enn tak over hodet. Det skal være trygt, et sted å samle familien, et sted å leve og nå også å jobbe fra. Men hva når du ikke får leid et sted å bo? Hva når dørene stenges for deg fordi du har et utenlandsk navn. Eller kommer fra et annet land?

Klar Tale har snakket med noen som sliter. Alle beskriver det samme. De blir ikke invitert til visninger. De får ikke svar. Folk avvises før de får sjansen til å bli vurdert. En leietaker kontaktet 100 utleiere uten å lykkes.

Les også: Stengt ute av utenlandsk navn og språk

Det er mange som jakter på et sted å bo. Men det finnes for få utleieboliger. Dermed kan utleierne velge og vrake blant leietakerne. Det forsterker problemet. Utleier kan lett si nei til noen og likevel få leid ut.

Utleiere må tørre å snakke med og møte folk som vil leie hos dem. Uansett navn. Det er diskriminering å stenge folk ute basert på land og språk. Det er også en form for skjult rasisme. Rasisme som er umulig å forsvare seg mot.

Norge er et land for alle som har lov til å bo og jobbe her. Da må vi åpne dørene for dem som ønsker å bli. Ikke si nei til folk basert på fordommer.

Mer fra Mening

Siste utgave

På forsiden nå