Mening
Bildet viser Petter Northug på pressekonferansen.

Petter Northugs fall

Langrennsløper Petter Northug strålte like mye som gullmedaljene han vant i sporet. Han skinner ikke like mye som rusmisbruker.

Gullgutt. Verdensmester. Skøyer. Hele Norges Petter. Det var Petter Northug før. Nå snakker han om seg selv som narkoman.

– Du er vel det, når du kjenner et sug etter det når du drikker alkohol, sa Northug på pressekonferansen fredag.

Han snakket ikke om medaljer og sportsresultater. Isteden fortalte ham om hvordan det var å være en idretts-kjendis uten noen pall å skinne på. Hvordan det skjedde at han ble tatt for råkjøring av politiet. Og at han ruser seg på kokain og piller.

– Jeg har ikke hatt det noe bra med meg selv. Jeg havnet i et dårlig miljø, sa Northug. Han innrømmet også flere andre lovbrudd.

Petter Northugs tale var trolig skrevet ved hjelp av et PR-byrå. Men han leste den opp selv, mens pressen hørte på. Uten det gøyale som vi er vant med fra Northug.

Petters fortelling viser en helt som er bleknet. Det er vanskelig å se for seg at en smilende Northug i mål i skisporet kan falle så mye privat. Han er nå en del av gruppa vi ser på gata i storbyene: Mennesker med rusproblem.

Northug sier han er glad for at han ble tatt av politiet nå. Da kan han gjøre endringer. Olympiatoppen har allerede startet med å hjelpe ham. En slik hjelp burde vært på plass for lenge siden. Historisk har flere idrettsutøvere slitt når karrieren er over. Det gjelder både norske og utenlandske. Seiersbrølet har stilnet. Tomrommet fylles med rus.

Petter Northug har oppført seg som en idiot. Heldigvis skjedde det ingen ulykke under kjøreturen hans. Det er bare flaks.

Nå må idrettsmiljøet jobbe mye mer aktivt for å hindre at helter blir skurker som Northug. Trening for å mestre livet er like viktig som trening for å vinne.

Mer fra Mening

Siste utgave

På forsiden nå