Mening

Vi må forske mer på sykdommer som kvinner får

Kvinner lider i årevis eller får behandling som ikke er god nok. Det må forskes mer på kvinne-sykdommer.

Klar Tale skriver denne uka om Anniken Bye Humberset. Hun har sykdommen endometriose. Følgene av sykdommen har vært store. Det tok lang tid før hun fikk en behandling som virket bra nok. Men bivirkningene av medisinene kan også være plagsomme.

Endometriose er en av de skjulte kvinne-sykdommene. Det er forsket for lite på denne og andre typiske kvinne-sykdommer. Det sier flere eksperter.

– Menn får gjerne langt mer alvorlige sykdommer enn kvinner. De dør tidligere. Kvinner har derimot flere kroniske og skjulte lidelser. Mange får redusert sin livskvalitet, sa professor Babill Stray-Pedersen i 2008. Det skriver forskning.no.

Rapporter viser det samme.

Det brukes mindre penger på å forske på kvinnesykdommer. De får også mindre oppmerksomhet. Dette står i rapporten «Hva vet vi om kvinners helse», fra Kilden kjønnsforskning. Rapporten er fra 2018.

Kvinner er også mer borte fra jobb med sykdom enn menn. Det viser tall på sykefravær fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det koster en kvinne utrolig mye å være syk. Det koster for kvinnens familie, arbeidsplass og andre hun er sammen med. Og det koster samfunnet milliarder.

Manglende forskning gjør også at sykdom kan bli oppdaget sent. Også senere enn for menn. Årsaken er at en sykdom kan vise seg forskjellig for kvinner enn for menn. Hjerteinfarkt er et eksempel på dette. Dermed kan kvinner bli sykere før de får riktig behandling.

Menn og kvinner har krav på lik behandling om de blir syke. Men da må det også være like forutsetninger for at det skal skje.

Det må brukes mye mer penger på forskning på kvinne-sykdommer og kvinnehelse enn i dag. Slik kan færre kvinner få så store helse-plager for sine sykdommer. De kan få bedre og riktigere behandling.

Det vil både kvinnene og samfunnet tjene på.

Mer fra Mening

På forsiden nå