Mening

Baneheia-saken trenger en avslutning

Drapsdømte Viggo Kristiansen slapp fri fra fengsel. Men han er ikke frifunnet. Bare en ny rettssak kan gi et bedre svar på hva som skjedde i Baneheia.

Viggo Kristiansen er ute av fengsel. Dommen for drapene i Baneheia-saken skal opp på nytt. Kristiansen kan bli dømt igjen eller frifunnet. Men han slipper fri mens etterforskningen foregår.

Scenene er som tatt ut av en film. Pressefolk som løper etter bilen når han løslates. Medfanger som vinker fra vinduene i fengselet. Kristiansen vinker tilbake. Han skal trolig aldri tilbake bak murene i Ila fengsel. Etter 21 år er det slutt. Hjemme hos foreldrene i Kristiansand ventet flere folk og pressen igjen. Hjemkomsten må dokumenteres.

En lykke for Kristiansen. En sorg for dem som trodde riktig personer var straffet for dobbeltdrapet. Saken vekker utrolig mange følelser. I Kristiansand er familiene til de to jentene som ble drept. De har levd med tapet i alle disse årene. Ei jente på åtte og ei på ti år kom aldri hjem etter badeturen i Baneheia.

Drapsdømte Helge Andersen er allerede ferdig med straffen sin. Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år. Det var straffen for drap og overgrep. Han har søkt flere ganger om å slippe fri, men fikk nei. Kriminalomsorgen mente han fortsatt var for farlig for samfunnet.

Kristiansen har prøvd å få saken behandlet på ny igjen og igjen. Først i februar sa Gjenopptakelses-kommisjonen ja. Nye bevis i drapssaken var kommet fram. Derfor er han nå en fri mann.

Mange trodde sannheten kom fram i rettssaken for 21 år siden. Den siste utviklingen i saken viser at det kanskje ikke stemmer. Svaret får vi forhåpentligvis om det blir en ny, fullstendig rettssak.

Både Kristiansen og foreldrene til de drepte jentene fortjener det. Da blir det lettere å godta det endelige svaret. For Kristiansen vil det være helt nødvendig for å bli trodd som uskyldig.

Baneheia-saken vil alltid være som et åpent sår som aldri vil gro. En ny behandling i retten vil ikke bringe Stine Sofie Sørstrønen eller Lena Sløgedal Paulsen tilbake. Men den kan gi en ny form for sannhet som flere kan leve med, på begge sider. Den vil også vise om Kristiansen ble dømt feil i 2000. I så fall snakker vi om et av Norges mest alvorlige justismord.

Mer fra Mening

På forsiden nå