Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Alle må få lik og rask hjelp

Folk med skader som afasi, får verken lik eller rask hjelp. Det avhenger av kommunen de bor i. Men hjelpen må være lik for alle.

Alle kan få afasi. Både unge og gamle. Afasi tar bort vår viktigste evne til å kommunisere med andre: språket vårt. Derfor er det så viktig at folk får riktig hjelp.

Stortings-representant Nicholas Wilkinson forteller sin historie i Klar Tale. Hans opplevelse får fram et enormt problem. Trenger du opptrening etter sykdom eller skade? Hjelpen du får, avhenger av kommunen du bor i. Eller hvor mye penger du har til selv å kjøpe hjelp.

Å få hjelp raskt, er også viktig for folk med afasi. Forskning viser at språktrening bedrer afasi. Det gjelder kommunikasjon, forståelse av språk og å snakke. Mye språktrening raskt virker bedre enn trening med mindre intensitet. Slik intensiv språk-trening anbefales i nasjonale retningslinjer. Derfor er det så viktig å få hjelp med en gang.

Språktrening med logoped trener hjernen. Fremgang gir motivasjon til å jobbe videre. Og til å leve med de utfordringer som alltid vil være der.

Alle kommuner bør tilby god opptrening og hjelp med logoped. Den bør være gratis. Og kommunene må få nok økonomisk tilskudd til at de kan hjelpe folk med afasi.

Hver eneste stemme teller. Folk må være sikret hjelp til å finne tilbake til sin.