Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Alt er helt uvirkelig

Avstand, håndvask, hjemmekontor og dugnad. Dette skal redde liv i Norge. Vi får håpe samfunnet tåler at hele Norge stenges ned.

Det pleier å være trengsel på trikken i Oslo. Det pleier å være fullt langs fortauene. Det pleier å være kø der vi kjøper dagens kaffe. Og i skolegården skriker unger i lek av glede.

Men nå er Norge stengt. Alle vet hva korona-virus er. Det sprer seg. Og vi må gjøre alt for å stanse smitten i å spre seg.

– Det er helt avgjørende at alle landets innbyggere deltar i en dugnad for å bremse smitten. Det sa Erna Solberg torsdag. Hun er statsminister i Norge.

Statsministeren ber oss om å hjelpe hverandre. Vi skal helst jobbe hjemmefra. Vi skal følge opp ungene, som ikke er på skolen. Og vi må klare å holde oss unna hytta. Men i matbutikkene har panikken overtatt. Tomme hyller. Fulle handlevogner. Denne hamstringen må ta slutt.

Har du en bestefar eller bestemor? Eller venn som er kronisk syk? Vi vil gjerne ha dem videre.

Vi blir med på å stenge Norge. Det skjer fordi vi har følelser. Vi vet hva som er rett. Vi skal beskytte de som kan bli veldig syke. Vi kjenner alle noen.

– Alt er helt uvirkelig, sa en dame i en telefonsamtale torsdag kveld.

Det er slik det er. Men det er vår nye virkelighet, trolig for en god stund framover.

Lytt til myndighetene. Bli med på dugnaden. Og ta vare på hverandre. For når smitten fra viruset er over, skal Norge fungere igjen. Da er det mange flere enn de syke som trenger støtte. Å stanse smitten vil få enorme følger for svært mange. Og dette er bare begynnelsen.