Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De dødelige klima-endringene

Ekstremvær fører til død og store skader. Det skjer både i Norge og i resten av verden. Det angår oss alle.

Det er noe alvorlig galt med klimaet. Temperaturene svinger svært fort. Forrige lørdag var det -14 grader i Rogne i Valdres. Søndag viste måleren 4 varmegrader. Det er fortsatt midt i januar.

Meteorologene varsler om ekstremvær i Norge. I fjor døde flere som følge av hendelser i naturen her, som jordskred og flom.

I Australia er det uvanlige og store skogbranner. Områder like store som hele Portugal er brent ned. Det har knapt nok regnet noen steder på flere år. 28 mennesker er så langt døde i brannene.

– Dette er et tydelig tegn på hva som vil skje i hele verden hvis temperaturene får fortsette å stige til farlige nivåer. Det er slik framtiden vil se ut, sier flere forskere til avisa The Guardian.

Klima-endringene blir verre om temperaturen fortsetter å stige. Stiger temperaturen med mer enn 2 grader, kan de være umulige å snu. Forskere mener at endringene er forårsaket av mennesker gjennom utslipp.

Flammene sluker hus, folk og dyr i Australia. De bør vekke oss, selv på den andre siden av verden. Klima-endringene angår oss alle. Vi kan ikke lenger bare se på at de skjer.

 

Emneord

mening