Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Den farlige frykten

Populismen vokser i takt med frykten.

Vi er redde for innvandrere. Vi er redde for å måtte slutte i jobben. Vi er redde for å få det verre i hverdagen. Slik er det for folk i ulike land i Europa. Der vokser spesielt høyre-populismen i takt med frykten.

Folk tror på politikere som gjør dem mindre redde. Politikere som kritiserer dem som sitter med makten, de som er ansvarlige for politikken som er i dag. Slik kan populister selv også vinne stemmer. 

Populismen vokser fortsatt, både i Europa og i andre land i verden. Politikere med tydelig røst blir valgt inn i nasjonal-forsamlinger. De blir presidenter. De får selv makt. Nettopp dét kan være farlig. Populistene snakker ned muligheter og avtaler på tvers av land. De skroter ordninger som kan gi løsninger på problemer i verden, bare de får virke over tid. De stenger innvandrere ute.
De setter landets innbyggere først.

Vi mennesker vil alltid være redde for det som kan endre vår hverdag. Folk stemmer med hjertet. Men folk kan endre mening når de ser hva som skjer. Populistenes politikk kan ødelegge mer enn den gjør godt.

I ukas avis skriver vi om populisme.