Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Det vi ikke ser

Disse bildene viser små biter av plast som kan finnes i maten din.

Mening

Vi mennesker er vokst opp til å bruke sansene våre. Syn, lukt, hørsel, følelse og smak sier noe om vi er trygge, eller om vi er i fare. Om vi kan spise noe eller om vi bør la være. 

Men sansene fanger ikke opp det som er usynlig. Små biter av plast. De kan være i lufta vi puster inn eller i maten vi spiser. Og vi vet ikke følgene av å få i oss dette. Dette skriver vi om i ukas avis.

Det er vi mennesker som har laget plasten. Det er vi som bruker produkter og klær laget av plast. Vi kaster og slipper ut plast i havet. Vi har skylda. Men hva skal vi gjøre?

For første gang skaper mikroplast alvorlig bekymring. Regjeringen har lovet å ta tak i fotball-baner med kunstgress. De vil hindre plastkuler fra banene i å spre seg. De har også bedt om forslag til nye regler. Det skal minske spredningen av plast. Miljødirektoratet ber blant annet om strengere regler for utslipp av plast fra havner med småbåter.

Men det løser fortsatt ikke det at du kan spise plast. Plasten er et problem i og for hele verden. Den burde være tema for neste klima-toppmøte.

Emneord

mening