Mening

En skole i å finne seg selv

Flere tusen unge strømmer til folkehøgskolene. Et år der gir mye mer læring enn vanlig undervisning.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Året på folkehøgskole blir kalt et pauseår. I 2020 har unge mennesker strømmet til disse skolene. Flere skoler har måttet lage nye plasser. De siste årene er det også opprettet nye folkehøgskoler, som på Svalbard.

Klar Tale skriver denne uka om elever som har valgt et år på folkehøgskole. Reportasjen gir et blikk inn i hvorfor elevene har valgt dette.

Det er mange årsaker til at unge mennesker drar på folkehøgskole. Elevene kan få 2 ekstrapoeng som teller ved opptak til høyere utdanning. De kan koble ut fra en normal hverdag. Eller de kan teste ut hobbyer og aktiviteter som kan være viktige for jobb og studier videre.

Selv brukte jeg ett år av livet på folkehøgskole i Alta. Kunnskapen jeg fikk, brukes fortsatt daglig. Jeg fikk venner som jeg fortsatt har kontakt med. Tidligere brukte ungdom tid etter videregående skole på å jobbe. Eller de dro i militæret.

Et år på folkehøgskole er noe ganske annerledes. Kanskje det er akkurat det ungdom trenger. Spesielt i et samfunn som krever mer og mer av dem. Da kan folkehøgskolen være et fristed til å finne seg selv. Uten at alle andre skal blande seg inn.

Mer fra Mening

Siste utgave

På forsiden nå