Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Et lite stykke Norge

Minner om det religiøse livet i Norge finner du i bygd og by i hele landet. Bedehusene var og er et sted hvor folk var samlet.

Minner om det religiøse livet i Norge finner du i bygd og by i hele landet. Bedehusene var og er et sted hvor folk var samlet. Et sted å snakke sammen, synge sammen og et sted å dele troen sammen.

Men mange steder er driften borte. De som jobbet hardest med bedehuset er ikke der mer. Bygdene tømmes for folk, ungdommen flytter til byen. Igjen er hus og ting, og folks minner.

Det som skjedde på bedehusene, er historie. Husene blir i stedet en del av en ny framtid. Et hjem for noen eller en butikk for andre. Uansett vil vi ikke kunne gå tilbake til det som var.

Slik blir de tomme bedehusene symboler på endring. Både i måten vi lever på og hvordan vi er sammen. Samtalen skjer mer og mer på sosiale medier og på telefonen. Enten hver for oss eller i felles grupper.

Er det bra? Eller burde vi hatt flere plasser som bedehusene? Der fantes det alltid noen å snakke med over en kopp kaffe. Og der var det mulig å få med seg visdom og råd om livet, uten å trykke «liker».