Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har du endret vaner for klimaet?

Vi både hører og merker endringer i klimaet. Klima er blitt en viktig sak i politikken.  

Svenske Greta Thunberg har fått verden til å våkne. 16-åringen streiker for vår felles framtid. På fredag gjør elever over hele verden det samme. De streiker på nytt for klimaet

Men mange av oss fortsetter livene våre som før. Vi flyr til en storby i Europa en helg, til slekt i konfirmasjon helgen etter. Til varme Syden i påsken eller på sommerferie på den andre siden av jorda. Noen kjører bil til hytta helg etter helg. Og kjøtt er fortsatt hverdagsmiddag for svært mange.

Våre vaner blir til uvaner når vi kobler dem med klima. Å fly, kjøre bil og produsere kjøtt slipper ut gasser. Disse gassene gir endringer i klimaet. Vi må kutte utslippene for et bedre klima. Men fortsatt er utslipp fra kull og olje verst.

Klar Tale møtte en familie på tre. De velger tog framfor fly på ferie. Det gjør de av hensyn til klimaet, selv om det både er dyrt og tar tid.

Vi burde alle leve som denne familien. Eller endre noen av vanene våre. Hvis alle gjør litt, kan det bety mye for klimaet. Det kan bli redningen for kloden.

Emneord

mening