Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hvem vil du dele barnas minner med?

Konfirmasjon eller bryllup om ti år. Digitale bilder vises fram på skjermen. Bildene er allerede kjent for mange. Foreldrene har delt bilder av barnet helt siden fødselen.

Før var bildene gjemt i fysiske album vi kunne bla i. Vi valgte selv hvem vi ville vise dem til. Barnebildene ble minner delt med den nærmeste familie eller venner. Som voksne fikk vi med oss albumet videre.

Kampanjen til Unicef er en vekker. Alt som ender på internett, blir digitale spor. Disse sporene blir trolig synlige for alltid. Enten vi ønsker det eller ikke.

Vi voksne har et valg. Vi kan bestemme hvilke spor vi legger på internett. Bildene på nettet viser fram et helt liv. Et liv barnet selv ikke har valgt å dele.

Er det så farlig, da? Det er jo en ny tid. Men bilder er også dokumentasjon. De kan misbrukes, om de kommer i gale hender. Det kan i verste fall ødelegge et helt liv.

Jeg skal tenke meg om flere ganger neste gang jeg er fristet til å dele et bilde av barna mine. Kanskje jeg bør droppe det, selv om de sier ja.

Emneord

mening