Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jeg skulle ønske en gratulasjon var nok

– Gratulerer med dagen! Det sier vi til hverandre på kvinnedagen. Men det må mer til for å endre holdninger i samfunnet,

– Gratulerer med dagen! sa vi kvinner i Klar Tale til hverandre i dag på kvinnedagen, 8. mars.

– Gratulerer med dagen, står det i statusfelt til både menn og kvinner i sosiale medier. Jeg har også fått gratulasjoner fra menn direkte til meg. Det blir jeg utrolig glad for.

Det er fantastisk at kvinnedagen har en slik posisjon i samfunnet. En dag der kvinner skal bli sett og hørt ekstra. Der saker som omhandler kvinner trekkes spesielt frem. Vi i Klar Tale skriver for eksempel om kvinnekamp og likestilling i 2019.

Heldigvis finnes det kvinner og menn som forsøker å gjøre endringer. Onsdag var for eksempel konferansen «She» (Hun) i Oslo. Heidi Aven og Camilla Hagen Sørli samarbeider. De ønsker at det jobbes mer for økonomisk likestilling. Det gjelder både i store selskaper, organisasjoner og i politikken.

Samtidig lages det grupper på Facebook for bare jenter. Eller grupper der temaet er utfordringer for kvinner. Det er egne kurs for kvinner med temaer som forbindes med menn. Alt for å gi kvinner større muligheter i samfunnet.

Hopper Maren Lundby oppfordrer til å gi kvinner og menn lik lønn. Også i idretten. Kvinner i toppidretten bør få like mye pengestøtte som menn. Det gir bedre resultater.

Alt dette er en god start. Men det er ikke nok. Det må gjøres noe med holdninger i samfunnet. Kvinner er ikke det svake kjønn, prinsesser eller kun en fin kropp. Vi bør også vurderes for det vi gjør og hva vi mener. Uten at vi blir sammenlignet med menn.

Kvinnedagen får oss kvinner til å stå sammen. Samlet står vi sterkere enn hver for oss. Det er riktig å si gratulerer. Så må vi jobbe videre for å endre folks holdninger. Og sikre at kvinner kommer opp og fram i samfunnet.