Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jula ble plutselig tristere

Julestri, stress og jul på sosiale medier. Men det er den brutale virkeligheten som spiser opp noe av julegleden.

Sju slag til jul, må det selvsagt være. Pepperkaker, krumkaker, marsipan og kransekake, minst. Alt bør selvsagt være hjemmelaget. Det skal skinne i alle kroker, slik det står i sangen Julekveldsvisa. Og vi må selvsagt vise fram hvor flinke vi er. Sosiale medier flommer over av bilder. De viser hvor mye som er forberedt til jul. Hadde vi bare hatt tid til å gjøre det samme...

Men virkeligheten er langt fra blanke julekuler og julebakst. Denne uka har en familie i Norge og en dansk familie mistet sine kjære. To kvinner ble drept i Marokko. Det kan ha vært terror. Det er helt ufattelig.

Kanskje er det også derfor marokkanerne reagerer med å si unnskyld. Kvinnene ble drept i Atlasfjellene. Disse fjellene skulle være trygge, men dobbeltdrapet ødela.

For to familier blir det ingen feiring i år.

Med det i tankene får jula en bismak. Når alt kommer til alt er det mye annet som er viktigere enn om alt ble gjort til jul. Vi sender varme tanker til de som trenger det nå. Om de har mistet sine kjære eller har vanskeligheter som gjør juletida tung.

Et lyspunkt finnes for oss travle: Når støvet er gjemt i et hjørne, lukten av julemiddagen sprer seg i huset og pakkehaugen vokser under treet. Da blir det faktisk jul likevel. Selv med skrukker på både finskjorta og juleduken.

Klar Tale ønsker alle en fredelig jul. Vi håper 2019 vil bringe mer glede enn sorg.