Klar mening

– Jeg ble imponert over den norske julemiddagen

Julen i Norge og i Ukraina er ulik: – I Ukraina er det streng faste.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Hvert land har sin egen historie og kultur. En stor del av kulturen er tradisjonene knyttet til religiøse høytider.

Jeg vil fortelle om ukrainske tradisjoner.

Siden kristendommen har vært i Ukraina siden 988 (i gamle dager var Kievan Rus), er mange ukrainske tradisjoner knyttet til store kristne høytider som jul og påske.

Jeg elsker at hele Europa lar folk forberede seg til disse høytidene noen dager for tidlig. Men staten vår gir ukrainere bare én dag å feire, andre dager er arbeidsdager.

Fra første september i år gikk Ukraina over til feiring av religiøse høytider i henhold til den gregorianske kalenderen, som i hele Europa. Det er litt uvanlig for oss, men jeg tror det er riktig trekk.

Vi feirer jul og påske i tre dager. På disse dagene holdes det hellige liturgier i kirkene. Du kan ikke jobbe fysisk på disse dagene. Du må være dedikert til Gud.

Det er mange mennesker i kirkene i disse dager. De står i kirken, noen ganger er det vanskelig å korse seg – hele kirken er full av mennesker. Jeg kom over statistikk på Internett om at kun 2 prosent av folk går i kirken i påsken i Norge, og 5 prosent i julen.

Jeg besøkte flere ganger den gamle norske kirken i Kirkebygda, som ble bygget på 1100-tallet.

Orgelet spiller i kirken. Folk lytter til gudstjeneste mens de sitter. Etterpå gir presten nattverd til alle menneskene som kom, uten skriftemål! Og tjenesten er kort og varer en time.

Det er et lite hus i nærheten av kirken. Der samles folk etter gudstjenesten og prater over en kopp te. Dette er veldig bra! Men det er ikke mange i kirken, rundt 20 personer, og det kan organiseres.

I Ukraina ville det vært et stort teselskap! Vi har dessverre ikke orgel. Gudstjenesten varer i 2 til 3 timer, og du må stå. Det er litt slitsomt.

Siden julen nærmer seg med stormskritt, vil jeg fokusere mer på juletradisjoner.

Jeg ble veldig imponert over den norske julemiddagen! I Ukraina er dette en dag med streng faste. Du kan ikke spise i det hele tatt hele dagen, frem til julemiddagen. Hele dagen lager husmødrene 12 juleretter, i olje, uten kjøtt, men du kan spise fisk. Familien setter seg til middag når den første stjernen dukker opp på himmelen. Et lys skal tennes på bordet. Alle ber før julemiddag.

I Norge serveres det kjøttretter til julemiddagen! Det er strengt forbudt i mitt hjemland! I Norge er huset pyntet i rødt til jul - røde gardiner, røde duker, og blomsterpotter på vinduene er også røde! Den er veldig fint, den skaper julestemning!

I mitt hjemland ble høyet lagt under duken, så overflaten på bordet ble myk. Og hvitløk ble plassert på bordets hjørner for at hele familien skulle bli frisk. Og halm ble spredt på gulvet, som eieren samlet tidlig om morgenen den andre dagen, før soloppgang. Og tok det ut for å brenne, mens han sa noe samtidig.

I min barndom løp gutter kledd som djevler, med haler og horn, gjennom gatene.

—  Olesia Iliasevych

Hensikten med å dekorere huset på denne måten er å gjenskape stedet der Jesus ble født. Nå møter du sjelden det. Mange hus har ikke lenger høy eller halm.

I Norge la jeg merke til at det strikkes lam av halm til jul.

Hovedretten til julemiddagen er kutya – hvetegrøt med honning, nøtter, valmuefrø og rosiner. Et symbol på familiens velstand. Det måtte verten smake først.

Etter middagen forlot barna bordet. De gikk for å synge julesanger fra hus til hus. I gamle dager gikk de med store poser, hvor de kastet alle slags godsaker - nøtter, epler, hjemmelagde bakverk.

Nå er det hovedsakelig penger. Så kommer barna glade hjem og legger seg. Jule-gudstjenesten begynner klokken 6-7 på selve juledagen.

Hvor vanskelig det er å stå opp på det, du vil sove! Jeg elsker at det i Norge foregår på ettermiddagen, før julemiddagen. Etter gudstjenesten kommer alle hjem og begynner å spise frokost. Da er kjøttretter allerede plassert på bordet. I disse dager besøker folk hverandre, synger mye, spiser mye, har det mye moro!

I min barndom løp gutter kledd som djevler, med haler og horn, gjennom gatene, plystrende og rørte ved jenter. Jentene var redde for å gå ut, stakk av da de hørte en fløyte utenfor. Og når de fanget en, kunne de snu den i snøen, gni kinnene med snø. Det var så ungdommelig moro, rampete, noe som ligner på amerikansk halloween.

Dessverre har denne tradisjonen nesten dødd ut nå. For dagens ungdom er slik moro ikke lenger interessant. Og på grunn av global oppvarming er det nesten ikke snø i Ukraina om vinteren. Så julestemningen har forsvunnet.

I dag forsvinner mange tradisjoner. World Wide Web, Internett, fortrenger direkte kommunikasjon fra livene våre, som disse tradisjonene er basert på. Bare minnet gjenstår! Det blir litt trist noen ganger...Mer fra Klar mening

Siste utgave

På forsiden nå