Klar mening

– Jeg trodde at jeg ville få jobb snart

– Det var ikke noe for meg, bare det å lære norsk med en app, oppleve kultur og tilbringe tid med venninnene mine, skriver polske Paulina Wójcik.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

I september 2022 flyttet jeg til Norge sammen med samboeren min. Han fikk jobb i et IT-firma, og jeg var klar til å prøve noe nytt her.

Jeg trodde at jeg ville få jobb snart. Jeg tenkte det ville ta tid. Jeg antok 5 til 8 måneder, ikke et år eller lenger.

I januar 2023 begynte jeg på intensivt norskkurs. Fra mars prøvde jeg å finne meg en jobb. Tidligere hadde jeg jobbet i flere selskaper i Polen.

Jeg hadde et jobbintervju med et kjent, norsk IT-selskap. Men etter siste etappe fikk jeg ikke jobben. Det var få jobber som passet for meg. Mitt norskkurs ble avlyst, fordi det var ikke nok mennesker i gruppen.

Det var ikke noe for meg, bare det å lære norsk med en app, oppleve kultur og tilbringe tid med venninnene mine. Det er fortsatt mye, men likevel ikke jobb. Jeg har alltid jobbet eller hatt noen prosjekter. Jeg ville føle at jeg hørte til i en gruppe.

En dag gikk jeg sammen med venninna mi til det lokale biblioteket. Der var det et foredrag om vårsåing.

Etter dette fikk jeg vite at det fantes et drivhus. Der trengte de frivillige. Det var noe for meg. Jeg elsker planter og ønsket å bli frivillig.

Det var slik eventyret med en urban hage i Norge begynte. Vi møtte hage-eksperter, og vi sådde frøene av grønnsaker og solsikker inne i drivhus, og blomster ute. Noen av de frivillige dyrket frøplanter av tomater, chili, bønner og gresskar.

Neste steg var å vanne. Vi hadde en turnus-plan til midten av september. Solsikker og gresskar ble plantet ut etter spiring. Etter en stund hadde vi mange og veldig store solsikker. Det så ut som en solsikkeskog.

Inne i drivhuset var det tomater, agurker, chili og krydder. Om sommeren vokste endelig blomster-bombene. Det var mange honningplanter som tiltrakk seg bier og sommerfugler. Jeg hadde mye glede av denne hagen. Spesielt når jeg spiste de deilige og friske tomatene!

Bildet viser tomater.

Om litt skal vi plante trær og bygge benker.

Jeg er svært fornøyd med denne erfaringen og alt jeg har lært om norske hager. Det var litt ulikt det vi gjør i Polen. Fordi vekstsesongen varer lenger der. Her i Norge må du være veldig forsiktig med været. Det er kjempebra når du har drivhus. Du har bedre sjanse for å få modne tomater.

Jeg er sikker på at jeg vil fortsette med dette prosjektet neste år. Men det jeg er mest glad for, er at jeg har min egen gruppe. Jeg møter veldig hyggelige mennesker.Mer fra Klar mening

Siste utgave

På forsiden nå