Klar mening

– Jeg kunne fort bli sint og redd

– Jeg strevde med å regulerer følelsene mine. Det sier Helene Bergan i dette innlegget om ADHD, som hun har skrevet sammen med Torunn Mediaas Knudsen.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentenes egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Jenter og gutter har ulike symptomer på ADHD. Mange jenter kan gå flere år uten å få diagnosen. Vet vi nok om jenter og ADHD?

Vi, Helene og Torunn, skal forsøke å si litt om det.

De fleste jenter er pliktoppfyllende. Det er også jenter med ADHD.

Men de kan ha mye tankekjør og indre uro. De klarer ikke alltid å ta egne valg.

Torunn forteller: Min datter ringer meg ofte for å spørre hvilken side av veien hun skal gå på for å ta bussen ned til båten. Hun vet hvor båten er, men klarer ikke å huske hvilken side av veien hun skal gå på. Enkelt for meg, ikke så enkelt for henne.

Mange jenter med ADHD kan ofte virke som de har veldig god kontroll og oversikt. Men på innsiden er det stor uro, kaos og mange ting som foregår samtidig.

Den vanligste formen for ADHD hos jenter er den uoppmerksomme typen. Den ble før kalt ADD. Samtidig finnes det jenter som har den klassiske ADHD-varianten, også.

Symptomene hos jenter blir tydeligere fra 12-årsalderen. Det er noe senere enn hos gutter. De har ofte andre symptomer og utfordringer.

Kan dette ha noe å gjøre med puberteten?

I dag snakker vi jo om at ungdommen er «under ombygging» mentalt når puberteten kommer. Er det sånn at det da blir vanskeligere for jenter med ADHD å glatte over og skjule hvordan de egentlig har det?

Noen jenter har store endringer i humøret. Det gjør at ADHD-symptomer kan føles enda sterkere. Alt dette henger jo sammen. Så det er jo ikke farlig. Men det kan til tider føles veldig overveldende.

Vet du sånn ca når du skal ha mens? Da kan du være litt føre var slik at du kan ta litt ekstra vare på deg selv i denne perioden.

For min del (Helene) er mindfullness og yoga en ekstremt fin måte å håndtere dette. I tillegg til andre utfordringer i hverdagen.

Det kan etter hvert bli utfordrende sosialt. Årsaken er at ADHD-symptomene blir tydeligere og mer krevende for andre rundt.

Jeg klarte ikke alltid å skjønne hvorfor jeg ble så sint.

—  Helene Bergan

Det er ikke så lett å sette seg inn i eller forstå de utfordringene ei jente står overfor. Dette kan særlig være krevende i ungdomstida og under puberteten.

Sosialt kan det føre til at kjæreste, venninner og venner trekker seg unna. De opplever at venninnen med ADHD blir for krevde. For selvopptatt, over-dramatiserende, overreagerer eller er for overfølsom.

Det er viktig for alle å ha det godt sosialt. Og det kan være særlig tungt for sosiale jenter. De kan føle seg ensomme, misforstått og forlatt.

Jeg, Helene, kan i etterkant se at mine følelser og reaksjoner rundt det å skulle kontrollere følelsene mine ikke alltid gikk så bra. Jeg kunne fort bli sint, redd og kjefte på mennesker rundt meg. Fordi jeg strevde med å regulerer følelsene mine.

Jeg klarte ikke alltid å skjønne hvorfor jeg ble så sint. Og ofte etter en intens krangel kunne alt bli litt borte fra hukommelsen når kroppen fikk roet seg ned.

Før kunne jeg buse ut med ord som kunne såre både venner og kjæreste. For deretter å måtte be om unnskyldning flere ganger til mange rundt meg. Jeg var alltid på vakt. Jeg går fortsatt rundt den dag i dag og sier unnskyld for de minste ting.

Etter mange års trening, har det å regulere følelser falt litt på plass.

Jeg er nå 39 år. Men kan se for meg hvordan det er for unge jenter i puberteten som ikke har støtte til å regulere disse følelsene.

Det er ikke alle som er så forståelsesfulle. Mange kan tenke at vi er slitsomme og plagsomme. Selv har jeg opplevd at kjærester drar sin vei på grunn av at de har ment at jeg har vært for krevende i forholdet.

Jeg har jobbet på byggeplass med menn. Og en fin kommentar fra dem er en klassiker som kan få deg til å klikke. Nemlig: «Har du mensen eller …»

«Ja», har jeg sagt da. Hva så? Har det noe å si? For jeg kan være like sur neste uke også, om du vil det.

I dag er det flere voksne kvinner som blir utredet. De har klart seg gjennom skolen, fått seg jobb, kjæreste og familie.

Mange blir utredet når egne barn får diagnosen. Da begynner brikker fra livet å falle på plass, skuldrene senker seg og livet blir sett i et nytt lys.

Vi jenter og kvinner med ADHD er noe for oss selv. Vi er unike og kan utrolig mye selv om det er ting som kan gjøre hverdagen krevende for oss.



Mer fra Klar mening

Siste utgave

På forsiden nå