Klar mening

– Den beste måten å bli integrert

– Integrering er det beste. Det vi ikke må gjøre, er segregering, skriver Amine Tuemzgi Birhane.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Når jeg hører ordet «integrering», tenker jeg på oss innvandrere.

Det kan være litt vanskelig å forstå en annen kultur. Det er når du kommer fra en helt annerledes kultur.

Men det kan være mindre tøft når vi har noe til felles. Integrering er det beste. Det vi ikke må gjøre, er segregering (en praksis der grupper blir holdt skilt fra hverandre. Red. anm.).

Det er integrering som gjør at vi blir en del av landet. Og det er integrering som gir en god forståelse av det samfunnet vi bor i.

Det finnes mange forskjellige måter å bli integrert på. Du kan delta på noen aktiviteter som gjør at du får nettverk gjennom det, som frivillige organisasjoner.

For eksempel kan du bli integrert ved å gå på ski. Du må kjenne hvordan det er, ikke bare se det på TV.

Selvfølgelig har det sine utfordringer. Men å ta utfordringer gjør at vi blir sterkere og bedre. Jeg vil gjerne fortelle dere at jeg var i Holmenkollen den 9. mars i år. Der var det både hopp og langrenn. Det var helt utrolig fantastisk.

Jeg tror at det som gjør at vi ikke blir inkludert, er å segregere.

La meg prøve å forklare hva segregere kan bety på enkel måte. Jeg er fra Eritrea og jeg gjør eritreiske ting. Ute møter jeg bare eritreiske mennesker. Jeg jobber på en eritreisk restaurant, snakker bare med eritreiske, deltar bare på eritreiske aktiviteter, osv.

Hjemme: Jeg chatter bare med eritreiske personer. Jeg ser bare eritreiske filmer og lager bare eritreisk mat.

Segregering gjør at vi blir separert. Mens integrering gir oss en god forståelse av det samfunnet vi bor i. Det lønner seg å delta i aktiviteter. Det å teste hvordan aktiviteter er, kan være den beste måten å bli integrert.



Mer fra Klar mening

Siste utgave

På forsiden nå