Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.
Som innvandrer visste jeg at jeg måtte integrere meg. Jeg måtte finne min plass i samfunnet.
Det er ikke bare lett når du begynner et nytt liv i et helt annet land. Det avhenger blant annet av hvor store kulturelle forskjeller det er mellom landet du kommer fra og det du bor i nå.
Personlighet er viktig
Men også personligheten vår spiller en viktig rolle. Selv om vi mennesker er sosiale skapninger, er ikke alle like flinke til å knytte sosiale bånd. Dette og mangel på språkferdigheter kan bygge opp en høy mur. Hva kan gjøres? Dette er feil spørsmål. Det riktige er: Hva kan jeg gjøre selv?
Du bør slutte med ulike unnskyldninger. Du må innse at det er du som må ta ansvar for handlingene dine. Vi pleier å finne ulike unnskyldninger for hvorfor vi ikke har oppnådd noe. Kreativiteten vår fungerer ganske godt her. Vi er flinke til å finne unnskyldninger, særlig når vi sammenligner oss med andre.
Jeg er ikke så flink til å ... Her kan du sette inn hva som helst: jogge/trene/lage mat/strikke/snakke norsk osv. Problemet ligger ikke i det at du ikke er flink, men i at du ikke har prioritert det.
Løsningen er i stedet å lage en plan for å mestre det. Selvfølgelig mener jeg her ting som kan forbedre livet ditt. Hvis du ikke forlater komfortsonen din, vil ingenting endre seg.
Prøv å snakke norsk
Det hjelper mye at du prøver å snakke norsk. Dette skriver jeg ut fra egen erfaring. På denne måten viser du at du vil bli en del av samfunnet. Det å kommunisere med andre folk er nøkkelen til å fungere godt i et samfunn. Andre forstår at det er vanskelig for deg. De kommer til å sette pris på innsatsen din. Stol på meg.
Språket bringer folk sammen. Du kan føle deg utestengt på grunn av det, eller tvert imot – inkludert. Men språket er ikke alt.
Smiler du til folk?
Andre ting som kan hjelpe deg med integrering, er hvordan du oppfører deg mot andre. Tenk på dette: Smiler du til folk? Hvor ofte hjelper du andre? Svarer du når noen sier noe hyggelig til deg på gata? Hvis du ikke gjør disse tingene, bør du kanskje ikke skylde på andre for at du føler deg utestengt.
Du kan gjøre en liten undersøkelse: Smil til tilfeldige folk i nabolaget, på kollektivtrafikken, på gata eller i butikken. Dropp å prøve dette på selgere, for de kommer sikkert til å ville selge deg noe.
Sjekk så hva som skjer.
Etter min erfaring er smil en magisk kraft. Takket være det, har jeg blitt kjent med mange interessante folk. Alle disse møtene har bidratt til min utvikling som person og utvidet synet mitt på verden.
Når det gjelder nabolaget … Kjenner du naboene dine? Har du vært med på dugnad? Har du invitert noen hjem? Ikke forvent at andre skal ta initiativet til å knytte bånd med deg. Det er du som bør vise interesse. Prøv å bli en verdifull del av lokalsamfunnet. Sjekk om det finnes en gruppe på Facebook der naboene deler informasjon. Kanskje noen sin katt ikke har kommet hjem etter sin vanlige tur, eller noen har funnet en hund. Kanskje noen trenger hjelp som du kan gi?
Det foregår mye på sosiale medier, så ikke begrens deg. Der kan du også finne innkalling til dugnad. Du kan se om grendelaget trenger frivillige til å hjelpe.
Se også litt bredere. Bli kjent med omgivelsene dine. Hvilke steder er verdt et besøk? Det er lettere å orientere seg i området når du kjenner navnene på gater og ulike steder. De kan være både naturlige attraksjoner eller steder som kino, teater og gallerier. Dette kan bli et godt tema i en samtale.
Hold deg oppdatert
Hold deg oppdatert på hva som skjer i samfunnet.
Det er også lurt å sjekke hva som skjedde i dette samfunnet for mange år siden. Det vil si lær litt om historien. Det som vi som enkeltpersoner har vært gjennom i livet vårt, definerer på en måte hva slags mennesker vi er nå. Det samme gjelder samfunn.
Historien kan hjelpe deg å forstå hvorfor et moderne samfunn er som det er.
Alle tingene jeg har nevnt har noe til felles – språket. Ikke tenk at det er umulig, men tenk på hvordan du kan oppnå det. Du har jo det mest utrolige organet som finnes – hjernen din. Du klarer å lære alt du vil, spørsmålet er hvor mye innsats du er villig til å legge ned.
Vi alle har forskjellige erfaringer. Vil dere dele deres historier og idéer? Og la oss vite hvordan det gikk med smil-undersøkelsen.