Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.
Da vi kom til Norge som flyktninger, sto vi overfor en stor utfordring. Vi skulle tilpasse oss samfunnet og kulturen. Men vi skulle også lære språket.
Den første turen
Vi lette etter måter for å lære norsk raskere. En av de beste løsningene viste seg å være turer i naturen. Vi går ofte på turer med Den Norske Turistforening (DNT), «Hjerte for Sandnes». Dessuten deltar vi på familieturer med Barnas Turlag. Dette gir oss muligheten til å nyte naturen. Vi får samtidig praktisere norsk.
Da vi dro på vår første tur, var jeg litt nervøs. Ville jeg klare å føre en samtale? Ville folk forstå meg? Men jeg oppdaget raskt at ute i naturen er folk mer åpne og lettere å snakke med. Alle sier «hei» og smiler til hverandre når de møtes.
Samtalen flyter lettere. Underveis snakker vi om turen, deler historier, ler og hjelper hverandre. På denne måten lærer jeg språket naturlig. Jeg lytter, plukker opp nye ord og uttrykk. Og viktigst av alt, jeg bruker dem med én gang.
Sønnen min er 10 år gammel. Han lærer norsk enda raskere enn meg. Han lærer mye norsk gjennom lek og samtale. På turer med Barnas Turlag leker barna, utforsker naturen, klatrer på steiner og prater uanstrengt.
Jeg ser hvordan han snapper opp nye ord, hermer etter de andre barna og spør nysgjerrig om ting uten å være flau. Han deltar også på speidermøter. Det hjelper ham ikke bare med språket, men også med å utvikle selvstendighet.
Nyttige ord vi har lært på tur:
stigning - slakk stigning - oppoverbakke - bratt terreng
utsikt - utsikt, panoramautsikt, oversikt
støvler - tursko - fjellsko - ryggsekk - sekk
termos - sitteunderlag
hytte - turisthytte - kle seg etter været - klær tilpasset været
værmelding – værvarsel - meldt yr - meldt tåke
skogsvei – skogssti - grusvei
Når vi hører disse ordene i virkelige situasjoner – for eksempel mens vi går opp en bratt bakke eller ser på et kart – husker vi dem mye lettere.
Nye venner og fellesskap
Turer har hjulpet oss med språket, men også med integreringen. Nordmenn kan virke litt reserverte i hverdagen, men på tur er det annerledes. Når du går side om side med noen i flere timer, starter samtalen naturlig. Vi har møtt mange hyggelige familier. Nå har vi venner vi også ser utenom turene.
Mer enn bare språk
For oss er turene mer enn bare en måte å lære norsk på. De gir oss muligheten til å oppdage vakre steder, være aktive, lære nye ting og føle oss som en del av fellesskapet.
Turer gir også velvære og er positive for helsen. Vi lærer ikke bare språket – vi lever det. Hvis du vil bli bedre i norsk på en morsom og naturlig måte, anbefaler jeg å bli med på en tur. Det gir både språkferdigheter, flotte opplevelser og nye vennskap.