Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kvinnene med makten

Tre kvinner og tre partier styrer Norge. Men blir det noen forskjell med ny regjering?

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Finansminister og leder av Fremskrittspartiet Siv Jensen. Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. De tre skal være sammen i regjering for sine partier. Til sammen 20 statsråder skal bringe politikken deres ut i virkeligheten.

Partiene har allerede samarbeidet tett. Venstre var støtteparti for regjeringen i forrige periode. Men da var Venstre og Kristelig Folkeparti sammen om å presse fram sine saker. Nå er Venstre en del av regjeringen. Men de er minst. Partier må kanskje godta flere saker fra H og Frp enn de ellers ville gjort.

Regjeringen får likevel ikke gjort hva de vil i Stortinget. De har ikke flertall alene. Dermed må de søke støtte til sine saker. Det er ikke sikkert at KrF fortsatt vil være samarbeidspartner. Både saker om innvandring og forslaget om lenger salg av alkohol kan skape problemer.

Det blir uansett spennende: Får Venstre virkelig påvirkning i politikken, også som en del av regjeringen?

På sine spesialfelt har de fått inn sine politikere som statsråder. Det ville også vært rart om ikke Venstre fikk jobben som miljø- og klimaminister.

Den mest utfordrende jobben vil likevel statsminister Erna Solberg fortsatt ha: Hun skal holde regjeringen sammen, i både de enkle og de vanskelige sakene. Samtidig skal også hun jobbe for Høyres politikk.

De tre partilederne har forhandlet i to uker. De virker fornøyde. Og skal regjeringen fremstå som ett, må mye løses før sakene kommer til Stortinget. Det gjenstår å se om regjeringen lykkes i politikken der også.