Leder

En hyllest til en livsfarlig jobb

To journalister fikk Nobels fredspris for 2021. De gjør en viktig jobb.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Maria Ressa fra Filippinene fortsetter med sin undersøkende journalistikk, til tross for trusler og farlige situasjoner. Seks journalister i avisa Novaja Gazeta er drept de siste årene. Likevel slutter ikke sjefredaktør Dmitrij Muratov sitt arbeid med kritisk journalistikk mot blant annet myndighetene i Russland.

Nobels fredspris er en utrolig viktig anerkjennelse av den jobben de gjør, og jobben journalister gjør over hele verden. For noen er det en livsfarlig jobb. I 2020 ble 50 journalister drept. Personer med makt, land og politiske myndigheter bruker alle midler til å stanse journalister som avslører dem eller ulovligheter de driver med.

Også her i Norge møter pressen mer og mer motstand. Trusler og hets mot journalister er blitt nesten dagligdags. Det kan true det frie ord og begrense det journalister skriver om. Og det er en trussel mot demokratiet.

Samtidig blir det stadig viktigere med uavhengige journalister som forteller sannheten, i det mylderet av falske nyheter som sprer seg. Journalistene er øyne og ører på bakken i land som kollapser og i land som blir stadig med lukket. Journalistene er også de som graver fram misbruk av offentlige penger og makt. Journalister deler hverdagshistorier og gode historier. De løfter fram meningene til vanlige folk som ikke har en plass i offentligheten. Det er en annen del av jobben, men også den kan være farlig.

Ressa og Muratov er uredde. De kjemper for ytringsfriheten hver dag, i en kamp som er for oss alle. De lar seg ikke stoppe av hindringene de møter. Og det de gjør, er med på å skape en bedre og mer rettferdig verden å leve  i. Derfor er  Nobels fredspris en fortjent hyllest til dem og journalister over hele verden. Og et signal til den som truer, av hvilken verdi det journalistiske arbeidet har for nettopp fred i verden.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå