Leder

Kampen for klima må starte i Norge

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Klimatoppmøtet samler alle land i verden til et løft for klimaet. Allerede har 19 land i verden og Den europeiske union (EU) bestemt seg for et felles mål. De ønsker ikke at temperaturen skal stige mer enn 1,5 grader.

Slike felles løfter er sterke. Forutsetningen er at landene som er med på avtalen, følger opp hjemme. Statsminister Jonas Gahr Støre ønsket seg flere løfter. Både for hvor mye land kan slippe ut og hvor mye penger landene skal bruke i kampen for et bedre klima. Foreløpig er det usikkert.

Samtidig har verken Russland eller Kina blitt med på noen klimakutt. Det er uheldig. Begge land er store i form av hvor mange som bor der, areal og dermed også hvor mye utslipp landet har. Det påvirker klima-endringene.

Dersom verden skal endre klimaet, så må hele verden bli med. Norge bidrar med flere millioner kroner til klimatiltak i fattige land. Det er ikke nok. Den nye regjeringen må være strengere i sin miljøpolitikk for å få til endringer som virker. Det gir også et tydelig signal til de landene som Norge vil at skal jobbe for et bedre klima. Det koster å redde jorda.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå