Leder

Kald krig på grensa

Russiske soldater mot soldater i Ukraina. Situasjonen på grensa er på bristepunktet. Konflikten handler om mer enn to land. Er den kalde krigen tilbake?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

100.000 russiske soldater står på grensa mellom Ukraina og Russland. Soldatene er et sterkt symbol. De er en levende trussel, fra et stort land mot et mindre land. Samtidig finnes grupper i Ukraina som støtter Russland innenfra.

Det lille landet har venner som vil hjelpe. Det er forsvars-samarbeidet Nato. Men Russland nekter det lille landet både venner og hjelp. De kommer isteden med alvorlige trusler mot både Ukraina og resten av Vesten.

Situasjonen er alvorlig og spent. Det handler ikke lenger om land mot land, men stormakt mot et forsvars-samarbeid. Der er også USA med.

I 40 år kjempet Russland og USA (med Nato) om å ha styringen i verden. Den kalde krigen ble spenningen mellom øst og vest etter 2. verdenskrig kalt. Nå er faren igjen stor for at trusler blir til bruk av våpen.

De fleste vanlige folk ønsker ingen krig. Vi vil leve i fred med familie og venner. Vi vil gå på jobb eller skole som vanlig. Men hvis våre kjære er truet, vil vi kjempe tilbake. Akkurat som ukrainerne.

Verden holder pusten. Dialog stanset den forrige kalde krigen. Russland, Ukraina, Nato og USA snakker fortsatt sammen. Da er det håp.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå