Leder
Ved månadsskiftet blir det klart om Senterparti-leiar Trygve Slagsvold Vedum får oppfylt ønsket sitt om å dele opp alle tvangssamanslåtte fylke. Foto: Vidar Ruud / NTB / NPK

Hvem vinner på at fylkene blir delt igjen?

Store regioner blir til mindre fylker om folk får viljen sin. Men valgløfter koster.

Stadig flere store regioner blir enige om å skilles. Fristen for å søke er 1. mars. Men trolig blir nesten alle de store fylkene delt opp igjen.

Den forrige regjeringen samlet mindre fylker til nye og større regioner. Målet var å få bedre politisk styring, færre ansatte og å spare penger. Folk i områdene skulle få bedre tjenester.

Men en del i distriktene var misfornøyde. Politikere i Troms og Finnmark nektet sammenslåing lengst. Andre steder ble storfylkene for store for folk.

Å dele fylkene igjen var et av løftene Senterpartiet ga før valget. Den nye regjeringen har åpnet for skilsmisse. Flere fylker har sagt at de vil deles igjen. Regjeringen tar regningen.

Ingen vet hva det vil koste til slutt. Bare å bytte skiltene i Viken koster 1 millioner kroner. Å dele opp regionene kan koste opp mot 700 millioner kroner, ifølge fylkeskommunene selv. I tillegg blir det dyrere å drifte etterpå.

Det er en stiv pris å betale for valgløfter. For hvem vinner egentlig på å dele fylkene igjen? Regjeringen eller de som bor der? 700 millioner kroner hadde rukket til oppussing av mange skolebygg eller nye fotballbaner.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå