Leder
Økonomieksperter i finansnæringen venter en lønnsvekst på 2,6 prosent det neste året. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

På tide å finne frem sparegrisen

Bombene i Ukraina faller langt fra Norge. Men krigen får ringvirkninger over hele verden. Vi bør spare for å være forberedt.

Krigen i Ukraina treffer hardt. Alle ødeleggelsene og grusomhetene vil vi nesten lukke øynene for. Det blir stadig klarere hvor store lidelser krigen skaper.

Men krigen får også ringvirkninger andre steder. Også for oss i trygge Norge. I vår hverdag bruker vi strøm. Vi spiser mat. Og vi kjører bil. Det vil koste mye mer framover.

Den økonomiske straffen av Russland, gjør også at andre land taper penger. Samtidig stanser produksjon av mat fra Ukraina til markedet i verden. Imens tjener Norge milliarder av kroner på å selge olje og gass til høye priser.

Mange nordmenn sliter allerede med økonomien. To år med pandemi har vært tøft. Den dyre strømprisen har sendt folk til inkasso. Følgene for folks liv her i Norge framover, kan bli store.

Vi bør ha egne lagre med matkorn i beredskap, ønsker landbruksministeren. Det er smart. Men det hjelper ikke på det hver enkelt må betale. Vi kan heller ikke forvente at staten betaler for oss i enhver krise.

Nå må vi også ta ansvar selv. Vi må spare. Sparegrisen blir vårt beredskapslager. Det gjør oss bedre forberedt til å takle det som kommer. Også høye regninger.Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå