Leder

Hvor lang tid skal det ta?

30.000 flyktninger fra Ukraina er ventet til Norge. Men myndighetene må få opp farten for å gi god og riktig hjelp.

Norge står klare med åpne armer til å ta imot flyktninger fra Ukraina. Viljen er det i alle fall ikke noe å å si på. Nordmenn åpner hjemmene sine. De er frivillige. Noen kjører til Ukraina for å hente flyktninger til Norge. Men norske myndigheter nøler.

For flyktninger som lille Murat venter en ny hverdag. Han og resten av familien må starte på nytt i Norge. Det begynner på flyktningmottaket i Råde. De må vente før de kommer ut til et vanlig liv i en norsk kommune.

I 2015 strømmet flyktninger fra Syria over grensa til Norge. Det ble et sjokk. Myndighetene brukte lang tid til å bygge opp det nødvendige for å ta seg av de som kom. Siden har regjeringene bremset asylstrømmen til Norge. De har lagt ned det ene asylmottaket etter det andre. Det straffer seg.

Minst 35.000 flyktninger fra Ukraina er ventet denne gangen. Nær en tredel har kommet. Men svært mange får ikke registrert seg. Politiet er ikke forberedt. Asylmottakene er ikke klare. Justisminister Emilie Enger lover penger, og ber om tålmodighet.

Men kommunene står klare til å hjelpe. Flyktningene er her allerede. Norske myndigheter må rett og slett få opp farta, om Norge skal klare å gi god nok hjelp til de som allerede er her.

Et normalt liv er en god medisin for vonde opplevelser. Det kan gjøre en stor forskjell for Murat og andre barn.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå