Leder

Får vi et endelig svar?

Det er 27 år siden Birgitte Tengs ble drept. En ny mann er tiltalt. Rettssaken vil trolig vise hva som skjedde feil.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Hvem drepte Birgitte Tengs? Det har vært et ubesvart spørsmål i 27 år. 17-åringen ble funnet drept i Koparvik på Karmøy i 1995. I 2022 kan en ny rettssak kanskje gi svar.

Politiet har tiltalt en 52 år gammel mann for drapet. Det må gode bevis til for å reise en ny tiltale i en straffesak. Spesielt i Tengs-saken.

Drapssaken har vært et stort mysterium. Politiet mente fetteren hennes hadde drept henne. Han ble først dømt, så frifunnet for drapet. Men han ble dømt til erstatning i en sivil sak. Tengs foreldre saksøkte ham.

Politiets metoder for avhør og etterforskning var annerledes i 1995 enn nå. Det fikk svært alvorlige følger. Fetteren rømte Norge. Hele livet har han levd som mistenkt drapsmann. Det kostet ham også en jobb. Siden har han kjempet for å bli trodd som uskyldig. Nå beklager Riksadvokaten til Tengs fetter.

Den tiltalte 52-åringen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger. Det er også uoppklart.

Kanskje vil rettssaken bidra til rettferdighet og svar. Det kan ikke bringe kvinnene tilbake i live. Men det kan bidra til ro. Ikke minst for Tengs-familien.

En dom vil også bevise at det har vært for dårlig politiarbeid i svært alvorlige saker her i landet. Det kan gjelde i flere saker.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå