Leder

Noe er alvorlig galt med rettssystemet

Feil og mangelfulle bevis. En kommisjon som sa nei. Viggo Kristiansen er trolig offer for justismord. Hvordan kunne dette skje?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Norsk rettshistorie må endres for alltid. Viggo Kristiansen må frifinnes for drapet i Baneheia, mener Riksadvokaten.

Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring. Ny etterforskning har gitt nye bevis. De sier at han ikke kan ha drept tiåringen i Baneheia i 2000.

Et justismord. Det har 43-åringen vært utsatt for. Vi har få slike i norsk rettshistorie. Men dette er blant de verste.

Kristiansen har kjempet og kjempet for å få saken sin gjenopptatt. Uten folk som støttet ham, ville han aldri fått ja. Gjenopptakelsens-kommisjonen har sagt nei sju ganger.

Vi vet at metoder for å vurdere bevis har blitt bedre og bedre. Men de nye bevisene som støttet Kristiansens sak, er ikke nye.

Riksadvokaten har sagt unnskyld. Påtale-myndigheten har beklaget. Også justisministeren har beklaget til Kristiansen og familien. Det er ikke nok til å rette opp alt som har gått galt.

Baneheia-saken bidrar også til at tilliten mellom folk, politi og rettssystemet vårt, er brutt. Et utvalg skal granske alle sider i saken for myndighetene. Men nå må det mer til for at vi skal stole på at folk får en rettferdig behandling i norske domstoler.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå