Leder

Kan idretten gjøre verden bedre?

Kan konkurranser som VM i fotball og OL presse land til å følge menneske-rettighetene?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Konkurranser i idretten samler lag fra hele verden. Verdens-mesterskap (VM) i fotball eller De olympiske leker (OL) skal være fri for politikk. Et sted for å måle krefter, uten krig. Et sted for land og folk å vise seg fram.

Hvor mange medaljer vinner et land i VM eller OL? Dette er folk opptatt av. Gull er selvsagt gjevest. Og land måler seg mot hverandre etter trofeer og medaljer. I tillegg er det å være en arrangør blitt et viktig symbol. Kanskje er det derfor land har konkurrert også om å være det.

Både Russland og Kina har arrangert OL. Nå er fotball-VM i Qatar. Alle tre land har fått kritikk for brudd på ulike former for menneske-rettigheter. Både generelt og i tilknytning til idretts-konkurransene.

Norge har kritistert Qatar sterkt. Også Det internasjonale fotballforbundet Fifa har fått klar beskjed. Qatar må blant annet sørge for bedre arbeids-forhold for arbeidere, mener idretten i Norge og flere organisasjoner. Qatar måtte følge noen krav for å få VM. Men de har brutt flere av løftene de ga.

Rapporter forteller om arbeidere som dør. Eller som lever under svært dårlige forhold. Landet har også forbud mot homofile.

Bør idrett og politikk blandes sammen? Helt klart.

Idrett skal være noe positivt. Da blir det feil å gi land en slags premie for å lage VM. Det bør være et minste-krav for å få æren av å holde store idretts-arrangement: Det er å følge menneske-rettighetene.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå